Palatul Regal – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Palatul Regal din Mamaia, reședința de vară a regelui Ferdinand, a fost construit între anii 1923 și 1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru Regina Maria a României, iar inaugurarea a avut loc în anul 1926. Se spune că Regina Maria s-a îndrăgostit de această zonă în urma unei plimbări pe malul mării și a hotărât să ridice un castel unde să poată veni pe timpul verii. Palatul cu mansardă avea centrală termică, bucătărie modernă, garderobă, spălătorie, bufet, iar în curte a fost amenajat un părculeţ în mijlocul căruia a fost ridicată o fântână.

Chiar daca palatul a fost gandit de arhitectul italian Mario Stoppa, acesta a fost construit in antepriza lui Carlo Actis, sub directa conducere a arhitectului Constantin D. Dobrescu.

Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. Acesta din urmă și-a petrecut aici o parte din verile copilăriei. Odată cu revenirea în țară a principelui Carol și preluarea tronului de la fiul său Mihai, în 1930, relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit, astfel că regina a fost obligată în cele din urmă să părăsească România și a renunțat la Palatul Regal din Mamaia.

În 1948, imobilul a fost naționalizat sub regimul comunist, iar în 1990 a ajuns în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA. In prezent se afla in litigiu.

Lasă un comentariu