Palatul Cultural ,,Minerul” – Lupeni

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Lupeni

Palatul Cultural „Minerul”  Lupeni a fost construit la inițiativa Regelui Ferdinand I, de către Societatea Anonimă Română „Lupeni” si purta denumirea in perioada interbelica de Teatru Minier.

Din anul dării în folosință, 1927 și până în 1948, aici au concertat diferite orchestre camerale și simfonice, atât din țară cât și din străinătate, iar pe scenă au jucat mari maeștri ai dramaturgiei românești. După 1948 a funcționat ca și cinematograf, geamurile sălii de spectacole fiind zidite cu cărămidã, iar la balcon s-au făcut modificări de-a lungul timpului pentru amenajarea unui aparat de video-proiecție.

Deși proiectată după Sala de aur a Filarmonicii din Viena, sala de spectacole a fost modificată, scaunele fiind ridicate, dând aspectul unui amfiteatru. De-a lungul vremii i s-au date mai multe denumiri după regimurile politice care s-au perindat la conducerea țării, de la denumirea inițială de Teatru Minier, trecând în 1948 la numele de Palat al Muncitorilor, iar prin anii `70 fiind numit Palatul Cultural “Minerul”.

Lasă un comentariu