Palatul Bursei – Strada Doamnei

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România (foto)

Cladirea Palatului Bursei a fost construita intre 1907-1912, la intersectia strazii Doamnei cu Ion Ghica si a fost una din cele mai reprezentative cladiri din Bucurestiul antebelic si din perioada de domnie a regelui Carol I.

Planurile pentru cladire dateaza din primii ani ai secolului XX, iar terenul pe care este acum amplasata a fost donat de catre Ioan Lahovary, ministrul industriei la acea vreme. Tot acolo exista si o proprietate a clucerului Barcanescu. In 1907 se va anunta o licitatie in Analele de Arhitectura pentru ca planurile pentru viitorul Palat al Bursei sa poate fi intocmite. Din comisie faceau parte si George Asan (fiul celebrului industrias George Asan, cunoscut ca fondatorul morii lui Asan) si Mauriciu Blank (celebru bancher, cofondator al bancii Marmorosch-Blank). Cei doi au decis ca proiectul lui Stefan Burcus este cel mai potrivit pentru noul edificiu, iar structura de rezistenta a fost proiectata de inginerul Gogu Constantinescu. Astfel, un an mai tarziu, avea sa inceapa constructia impunatoarei cladiri, regele Carol I fiind cel care a pus piatra de temelie.

Stilul in care a fost realizata cladirea este unul eclectic, cu influente neoclasice, aceasta impresionand prin masivitatea sa si prin statura impunatoare. Detaliile cladirii impresioneaza, fiind executate cu o mare maiestrie. Totusi, ceea ce impresioneaza cel mai mult, fiind si cel mai interesant detaliu al constructiei, este frontonul, alaturi de grupul sau statuar, reprezentand industria cu ciocanul in mana, in stanga, si zeul Mercur, in dreapta, tinand caduceul intr-o mana, iar in alta o ancora.

In Palatul Bursei au functionat diferite institutii ale statului precum Camera de Comert si Industrie, Camera de Comert Romano-Belgiana, Banca Poporului, Banca Franco-Romana, Ministerul de Justitie, Ministerul Cooperatiei, Banca Ardeleana si Casa de Economii, Banca Centrala Cooperativa, Societatea Romana de Asigurari Generale, Institutul de Stiinte Comunale, Banca Comerciala Italiana Romana (ROMCOMIT – proprietara stadionului unde astazi se afla Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, demolat in 1935 de Regele Carol II pentru construirea Cetatii Universitare). Dupa instaurarea regimului comunist, cand toate bancile private au fost desfiintate de catre stat, Palatul a fost sediul Bibliotecii Nationale, pe atunci numita Biblioteca Centrala de Stat, pana in anul 2012, cand a fost finalizat sediul actual din Bulevardul Unirii.

Lasă un comentariu