Palatul Arhiepiscopiei Tomisului – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România și Doina Păuleanu

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit intre anii 1924-1931 dupa planurile arhitectului Ion D. Enescu, in prezenta unor personalitati marcante ale acelor vremuri: Patriarhul Miron Cristea, Al. Lepadatu (Ministrul Cultelor), Nicolae Negulescu (Prefect al Constantei) si Virgil Andronescu (Primarul Constantei).

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului are dimensiuni impresionante şi a fost construit în stil neobizantin. Clădirea palatului este structurată în adâncime, astfel încât este construită paralel cu biserica şi cu strada Arhiepiscopiei. Construcția impunătoare a Palatului Arhiepiscopiei Tomisului este realizată pe patru nivele, are două faţade și este susținută de pilaștri de mari dimensiuni. Construcția ferestrelor prezintă mai multe forme, unele fiind semicirculare, altele dreptunghiulare sau în formă de arc frânt. La ultimul nivel al clădirii, ferestrele sunt grupate câte trei, în timp ce ancadramentele ferestrelor de la parter sunt realizate în stil românesc, ceea ce dă un aspect deosebit întregii construcții.

In aceasta impunatoare cladire isi are sediul Arhiepiscopia Tomisului care este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, a Bisericii Ortodoxe Romane. Arhiepiscopia Tomisului este astăzi cea mai veche organizare creștină de pe teritoriul României, fiind întemeiată însuși de apostolii lui Hristos, Andrei si Filip. Veniți să propovăduiască Evanghelia lui Hristos, aceștia au hirotonit ierarhi în principalele cetăți din Scytia Minor. Nu se știe cu exactitate câți episcopi au fost rânduiți în regiune de către Sfinții Apostoli, dar, la un anumit moment al istoriei, conducerea ierarhică a provinciei s-a unificat, istoricul Sozomen (sec. VI) amintind că Scythia Minor în întregime a intrat sub oblăduirea unui singur episcop care își avea reședința în metropola provinciei, Tomis.

Chiar daca cladirea a fost finalizata in 1934, lucrarile au continuat pana in 1958 deoarece structura a fost afectata serios de bombardamentele sovietice. Episcopul Gherontie decidea, din anul 1939 sa functioneze in interiorul cladirii o fabrica de lumanari de ceara, motiv pentru care bombarbamentele din al Doilea Razboi Mondial nu au avut impact doar asupra cladirii, ci implicit si a productiei de lumanari. In perioada comunista, intre 1960 si 1970, in cadrul cladirii a functionat Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie. In locul acestui muzeu este mutata Biblioteca Judeteana care functioneaza pana in 1998, iar de atunci isi reia destinatia initiala, aceea de resedinta a Arhiepiscopiei Tomisului.

Lasă un comentariu