Ostrovul lui Decebal – Moldova Veche

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Naţional de Informare Turistică – Moldova Nouă

Insula este situată pe Dunăre, la sud de localitatea Moldova Veche si are o lungime de aproximativ șase kilometri. În interiorul insulei se întind și două lacuri, fără conexiune cu Dunărea.

Este arie protejată avifaunistică, inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier. Aici trăiesc circa 70 specii de păsări, multe dintre ele specii protejate, dar și o colonie de cai sălbatici. Flora și fauna sunt specifice zonelor umede, pădurea bătrână de salcie, aflată pe insulă, are o compoziţie preponderentă din Salix alba – salcie albă.

Cel mai înalt punct al insulei este movila de pământ despre care legendele locale spun ca ar fi mormântul lui Attila hunul (a domnit între anii 433–453). Conform acestei legende, la moartea sa, fiecare dintre oșteni ar fi pus câte un coif de pământ peste mormântul conducătorului lor drept omagiu și astfel, pentru că avea foarte mulți soldați, în acel loc s-a format o movilă. Cert e că pe insulă s-au descoperit urme de locuire aparținând diferitelor epoci, începând cu preistoria.

Aici intervenția umană este minimă, locul păstrându-și frumusețea naturală. Există totuși câteva trasee turistice marcate și o serie de panouri informative.

Lasă un comentariu