Sursa: Primăria Municipiului Tulcea
Nava Republica a fost construită în anul 1903 la Șantierul naval din Linz, Austria, pentru Societatea de navigație comercială M.F.T.R. A purtat inițial denumirea de Csobanc.
În septembrie 1916, nava a fost adaptată scopurilor război în Șantierul din Altofen, aparținând societății austriece D.D.S.G., fiind armată cu tunuri, mitraliere și 30 de mine, ea funcționând în timpul Primului Război Mondial ca navă de patrulare. La 20 septembrie 1916, acționa în amonte de Orșova (km 955), iar în cursul lunilor următoare a participat la ranfluarea unor nave scufundate în zonă. În 1917, nava a fost dezarmată și returnată navigației civile, iar în anul următor a fost sechestrată în zona Dunării de Jos și considerată captură de război. La sfârșitul Primului Război Mondial, în perioada de scurtă existență a Republicii Sfaturilor din Ungaria, a primit numele de Munka.
A fost preluată de statul român în contul unor despăgubiri de război ale Austro-Ungariei și a schimbat succesiv denumirea în Arad (1919-1930), Căpitan-comandor Păun (1930-1944) și Republica (1947- prezent). Supraviețuitoare al celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost implicată în luptele pe Dunăre ca navă de comandament, a continuat să funcționeze ca navă de comandament a Marinei Militare Române.
La bordul navei Republica au urcat de-a lungul vremii, personalități de prim rang, cum au fost generalul Von Mackensen, comandantul frontului austro-ungar din timpul Primului Război Mondial, amiralul Wulf, comandantul Donau Flotile a Marinei Austro-Ungare, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nikita Sergheevici Hrușciov, amiralul sovietic Gorșcov, fondatorul flotei de război moderne a U.R.S.S. și comandantul flotei sovietice.