Muzeul satului – Ocnița

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria comunei Ocnița

Trecerea timpului nu a marcat doar trecerea de la o generatie la alta, ci si o trecere de la arhaism spre modernism. In trecerea ireversibila a timpului, odata cu disparitia stramosilor nostri, foarte multe obiecte si amintiri au ramas dovada a unor timpuri mult mai linistite si incarcate cu traditii si moduri total diferite de viata, fata de cele cu care suntem obisnuiti.

Muzeul a fost deschis in anul 2006 si reprezinta rodul muncii lui Vasile Voiculescu, un om iubitor de etnografie si cultura romaneasca, a primarului Viorel Cismaru si a fostului director al Caminului Cultural, Maria Cobianu, care au reusit sa adune obiecte vechi de la cetatenii din comuna si sa le expuna intr-o sala de clasa si pe culoarul vechii scoli. Deoarece Biblioteca Comunala a fost mutata la Caminul Cultural Ocnita au mai ramas libere o sala de clasa si o camera mai mica (fostul secretariat al scolii) pe care primarul comunei, cu aprobarea conducerii unitatii de invatamant, a hotarat sa o utilizeze tot pentru muzeu. Asa se face ca in august 2015 a inceput reamenajarea muzeului, in sensul ca s-au realizat pardoselile salilor de clasa cu dusumea, s-a pus lambriu din lemn in sali si pe hol, s-a varuit, s-a schimbat usa de la intrare etc. In perioada noiembrie 2015-ianuarie 2016 au fost reasezate obiectele de catre salariatii Primariei Ocnita si a reinceput actiunea de colectare a obiectelor vechi de la cetatenii din comuna.

Sectia de etnografie si arta populara a acestui muzeu este amenajata in doua camere (foste sali de clasa), care ofera o imagine fidela a unei gospodarii taranesti de la inceputul secolului XX si chiar mai de demult. Muzeul reconstituie ambianta intima a unei locuinte din Ocnita prin intermediul mobilierului specific, a uneltelor de munca, a vaselor, a presurilor si cusaturilor populare specifice. Ceramica, lazile de zestre, putineele, copaile, toate lucrate manual de mesteri populari, daracul pentru lana, razboaiele de tesut, sucala, vartelnitele si multe alte obiecte alcatuiesc patrimoniul muzeului si al comunei.

Mai sunt expuse documente vechi, tablouri cusute manual, cateva icoane pe sticla pictate de fosti elevi ai scolii, o colectie de numismatica, un coltisor dedicat veteranilor de razboi, precum si costume populare zonale, de aproape un secol vechime, aflate intr-o stare buna de conservare.

Lasă un comentariu