• Overview
  • Trip Outline
  • Trip Includes
  • Trip Excludes
  • Reviews
  • FAQ

Sursa: Călător prin România

Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț” din Rădăuți este un muzeu cu specific etnografic (artă populară bucovineană) înființat în anul 1934 în orașul Rădăuți. El a fost fondat la inițiativa unui grup de intelectuali locali, purtând inițial denumirea de „Muzeul de Antichități și Etnografie”. Acesta este cel mai vechi muzeu etnografic din Moldova.

Casuta in interiorul careia este situat muzeul etnografic constituie o replică a casei Straja, datând din 1760, şi care în anul 1960 a fost adusă la Muzeul Satului din Bucureşti de etnologul Gheorghe Focsa. Planurile căsuţei au fost primite de la domnul Dorin Pătrăucean, originar din Straja, la rândul său primindu-le de la Muzeul Satului. Acesta a construit prin forţe proprii o casă – muzeu în comuna Straja, căsuţa –  muzeu a Colegiului Andronic Motrescu fiind sora mai mică a acesteia. Este construită de meşterul Petrică Juravle, din Straja, în perioada mai – iulie 2011, folosind tehnici tradiţionale specifice locului.

Construcţia căsuţei – muzeu respectă dimensiunile şi stilul caracteristic locuinţelor vechilor răzeşi din această zonă. Este compusă din încăperea de trecere – tinda cu tavan descoperit, cămara şi camera de locuit. S-au folosit bârne din lemn prelucrat la patru feţe, cu cheutorile pereţilor mult petrecute în afară. Pereţii interiori au fost lutuiţi şi văruiţi, pardoseala fiind din lut stabilizat. Soba arhaică, fără plită, permitea evacuare fumului sub învelitoare printr-o „ursoaie”. Învelitoarea, în patru ape, este realizată din draniţă de brad bătută în rânduri suprapuse, cu două fumăriţe în parte din faţă. Uşa de intrare şi ferestrele sunt încadrate de chenare lutuite şi văruite.

Muzeul prezintă ocupațiile tradiționale, portul popular din nordul României, țesături, scoarțe, traiste, cusături și broderii pe pieptare albe din blănițe de miel și pe pânză, lucrate cu gust și artă fină, sculpturi în lemn, obiecte de ceramică etc. Se remarcă obiectele de ceramică neagră de Marginea și de ceramică de Kuty, precum și colecția de ouă încondeiate.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Muzeul ,,Samuil și Eugenia Ioneț” – Municipiul Rădăuți”

Nu sunt detalii