Muzeul Județean de Istorie și Artă, Secția de Istorie ,,Vasile Lucăcel” – Municipiul Zalău

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

În data de 15 mai 1951 este înființat muzeul din Zalău, beneficiind de patru încăperi modeste la etajul clădirii de pe strada Crinului, nr.1. La 1 august 1952 se deschide prima expoziție de bază a muzeului, în două din cele patru spații alocate, beneficiind de o suprafață de expunere de aproximativ 72 m². Ca urmare a creșterii colecțiilor prin donații (Leontin Ghergariu, Ana Teleki), achiziții (Silviu Papiriu Pop, Szekelly Bella), cercetări arheologice în principalele situri din județ, dar și prin alocarea unui nou spațiu expozițional (actuala locație), în intervalul de timp 1956-1976 au loc trei reorganizări ale expoziției de bază. Începând din anul 1965, muzeul din Zalău are trei secții distincte: istorie veche (arheologie), artă populară (etnografie) și artă plastică. O nouă organizare a expoziţiei de bază are loc în anul 1986 când în actuala clădire vor rămâne exponate aparţinând istoriei şi etnografiei.

Clădirea, care găzduieşte astăzi Secţia de Istorie „Vasile Lucăcel” a Muzeului Județean de Istorie și Artă, este un monument ce face parte din centrul istoric al Zalăului. Este alcătuită din patru corpuri de clădire, construite în perioade diferite. Partea de la stradă a clădirii, care este cel mai vechi corp, a fost construită în secolul al XlX-lea.

Odată cu anul şcolar 1924 – 1925, în clădire şi-a desfăşurat activitatea Liceul de Stat pentru băieţi, care la început a avut 4 clase cu 162 de elevi. Liceul dispunea şi de un internat pentru 70 de elevi. În perioada interbelică clădirea se extinde spre vest cu o sală amplă, folosită pentru baluri şi activităţi sportive de către Asociaţia Meşteşugarilor din Zalău.

Din luna august a anului 1971, aici se mută Muzeul de Istorie, moment în care clădirea se extinde spre sud şi se construiesc cele două corpuri noi de clădire, pentru a crea noi săli de expoziţie. Cel de al patrulea corp (Clădirea administrativă) s-a construit mai recent, în anul 1997.

Clădirea Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău a fost reabilitată prin fonduri europene, iar spațiul expozițional a fost și el reorganizat într-o manieră interactivă care îl diferențiază de alte muzee similare din țară.

În prezent, patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă este împărțit pe următoarele colecții: neolitic, epoca bronzului (cca. 2500-1000 a.Chr.), prima epocă a fierului (cca. 1000- 450/400 a. Chr.), epoca dacică, epoca romană-barbari (sec. II-IV d. Chr.), epoca romană (sec.II-III d. Chr.), artefactele din perioada medievală timpurie și târzie (VII-XVI), colecția breslelor din Zalău, colecția de Istorie modernă și contemporană, colecția de ceramică, icoane, lemn, colecția de costume populare, textile de interior, numismatică și bibiloteca muzeului. În ianuarie 2018 a fost deschisă și expoziția CLIO HIGH TECH, care propune o incursiune în istoria acestor locuri prin noile tehnologii, o călătorie virtuală prin care vizitatorii au posibilitatea de a admira piese valoroase de patrimoniu, modelate 3D, folosind ochelari speciali. În prezent patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău numără peste 225.000 bunuri de patrimoniu, parte din ele etalate în expoziţiile permanente şi temporare pentru delectarea şi educarea publicului vizitator.

 

Lasă un comentariu