Muzeul ,,Ion Jalea” – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” a fost înființat cu lucrările donate de artistul plastic Ion Jalea (1887-1983): sculptură (108 lucrări), desene și schițe, reliefuri, statui, busturi.

Clădirea muzeului este monument istoric, construită în stil neoromânesc, între 1920 – 1922, avându-l ca arhitect pe Victor Stephănescu. La parter și etaj sunt expuse opere originale și machete, lucrate în materiale și tehnici diferite. Tematica este variată: opere alegorice, schițe de front, portrete, compoziții monumentale etc. În fața casei, pe faleză, se află capodopera sa definitorie „Arcaș odihnindu-se”.

Sculptorul Ion Jalea s-a nascut pe data de 19 mai 1887 in satul tulcean Casimcea. Ulterior, parintii acestuia se muta intr-un sat din apropierea Constantei (Ciorcarlia de Jos), moment in care viitorul sculptor isi leaga destinul pentru totdeauna de orasul de la malul marii. In anul 1899 Ion Jalea  incepe ciclul gimnazial la Gimnaziul pentru baieti „Mircea cel Batran”. Este perioada in care isi descopera talentul pentru artele plastice sub indrumarea unuia dintre cei mai cunoscuti pictori constanteni ai vremii. Sprijinit de Primaria Constanta, care ii acorda o bursa, Ion Jalea isi continua studiile la Bucuresti, aprofundand artele plastice. Studiile universitare si le desfasoara la Paris, acolo unde are ca mentori cativa maestrii cunoscuti ai artelor plastice. Odata cu intrarea in razboi a Romaniei, Jalea, care avea la acea vreme 30 de ani, se reintoarce pe meleagurile natale unde se inroleaza in armata. Un an mai tarziu, sculptorul este grav ranit si, printr-o ironie a sortii, isi pierde mana stanga.

De-a lungul carierei, Ion Jalea a abordat arii tematice foate variate. Sculpturile sale intruchipeaza scene alegorice, mitologice, schite de front, legende populare, figuri de tarani, nuduri, portrete, etc. Crestinismul a fost printre temele preferate ale sculptorului dobrogean. Evanghelistii, statuile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si portretul Sfantului Pantelimon sunt doar cateva dintre operele cu tema religioasa care pot fi admirate in muzeul constantean. De asemenea, o alta sursa puternica de inspiratie izvora din originile sale, avand la baza viata rurala. Din aceasta arie tematica fac parte lucrarile „La arat”, „Oameni carand saci”, „La plug”, „Taranca cu dovleci”, „Femeie cu spic”. Sculptorul nu s-a limitat nici la capitolul materiale, operele sale fiind lucrate in bronz, gips, marmura si alte tipuri de piatra naturala.

La subsolul muzeului care poarta numele artistului se afla o alta opera de o frumuste si importanta covarsitoare: o statuie cu inaltimea de 3-4 metri care o infatiseaza pe regina Elisabeta.
Ion Jalea a incetat din viata in anul 1983 la Bucuresti, la varsta de 96 de ani.

Lasă un comentariu