Sursa: Călător prin România
Cimitirul vechi din Naeni reprezinta un veritabil muzeu in aer liber al crucilor de piatră, un loc de pelerinaj, unde principalele elemente care atrag vizitatorul sunt reprezentate de crucile din piatra atent lucrate. Acesta a fost parasit in anul 1900, dar a fost functional inca de pe vremea lui Mihai Voievod Viteazu. Marturie pentru cele spuse stau inscrisurile istorice si micile fragmente de text identificate in incinta cimitirului.
Asemenea crucilor din cadrul Cimitirului Vesel de la Sapanta, crucile de aici spun fiecare cate o poveste, insa limba in care sunt scrise istorioarele nu este accesibila tuturor. Mai mult decat atat, forma lor cuprinde o simbolistica aparte.
Vizitatorul o să cunoasca mai multe tipuri de cruci: cruce simpla, cruce dubla sau tripla. Crucea simpla, cu text pe ea, reprezinta marturia existentei unei singure persoane ingropate acolo. Atunci cand exista doua cruci legate, intre persoanele de acolo au existat legaturi puternice (erau soti, frati etc). Atunci cand exista un monument funerar format din trei cruci, vizitatorul trebuie sa stie ca cea din mijloc este intotdeauna mare, iar celelalte doua, dintr-o parte si din cealalta, mici. Acestea simbolizeaza un loc de veci al unei femei, care a fost ingropata impreuna cu pruncii ei.
Tot in mijlocul acestui muzeu, se afla si ruinele unei vechi biserici, cu ctitor necunoscut, dar ridicata in cinstea victoriilor lui Mihai Voda Patrascu in luptele impotriva polonilor. Era o biserică mică, în formă de corabie, cu ziduri din piatră care nu depășeau înălțimea unui stat de om. Biserica a avut picturi și pe pereții exteriori, sub streșini. A fost abandonată în prima jumătate a secolului trecut și s-a prăbușit singură, în a doua parte a acestuia. Recent, ruinele acesteia au fost scoase la iveală prin înlăturarea pământului, iar cimitirul din jur a fost curățat și împrejmuit, devenind un adevărat muzeu al crucilor vechi, din piatră.