Muzeul Cinegetic ,,Posada” – Posada

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Comarnic

Muzeul a fost inaugurat la 26 noiembrie 1996 ca sectie a Muzeului National Peles, infiintarea sa reprezentand un act de educatie in cunoasterea si ocrotirea faunei tarii, cu o bogata biodiversitate, vanatul romanesc fiind valoros nu numai din punct de vedere numeric, dar si al calitatii trofeelor. Muzeul Cinegetic Posada este singurul de acest fel din tara noastra care este dedicate vanatului si vanatorii si prezinta in mod sistematic potentialul cinegetic al Carpatilor Romanesti. Muzeul este adapostit de o cladire pe doua nivele din curtea Castelului Bibescu / Posada.

Acesta este amplasat pe malul stang al raului Prahova, in cartierul Posada al orasului Comarnic, langa DN1 si la cca. 4 km de orasul Sinaia, detine o colectie impresionanta de trofee de vanatoare. Exponatele sunt valoroase şi au obţinut punctaje mari la concursuri, majoritatea fiind medaliate international. Printre cele mai de seamă exponate se număra  Capră Neagră vânată în Munţii Făgăraş în anul 1934 (cel mai vechi exponat), un Cerb Comun vânat în 2003 medaliat cu aur şi multe alte balnuri de urs şi trofee ce provin din expediţiile cinegetice ale lui Nicolae Ceauşescu, precum si o gama diversa de arme de vanatoare, dar si animale si pasari salbatice impaiate, infatisate in mediul lor natural, cu ajutorul dioramelor.

Veritabile galerii de arta, salile muzeului impresioneaza atat prin numarul exponatelor, cat si prin personalitatea distincta a fiecare piese, de la ramurisul de abanos si ivoriu al coarnelor de cerb comun si de lopatar, la vasta panoplie de pumnale incovoiate ale coltilor de mistret sau la armonia, perlajul bogat si contrastul cromatic al coarnelor de caprior. Dintre pradatori, se remarca blanurile de lup, ras, pisica salbatica si, mai cu seama, de urs, oglinda a celor mai viguroase si mai numeroase populatii ale acestor specii. Muzeul prezinta trofee dobândite de diverşi vânători de-a lungul anilor.

Muzeul mai adăposteşte panoplii şi arme de vânătoare (între care cea a lui Al. I. Cuza) provenind din Castelul Peleş, împreună cu obiecte din ceramică şi fildeş, platouri şi faianţă realizată în ateliere străine, porţelanuri de Meissen, mobilier în stil renascentist, tapiserii şi tablouri înfăţişând scene şi câini de vânătoare.

Ulterior, printr-o hotarare de govern, muzeul a fost trecut in patrimoniul Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA. A fost supus unui amplu process de renoare si redecorare si a fost redeschis publicului la 25 aprilie 2004.

 

Lasă un comentariu