Moscheea Azizyie – Municipiul Tulcea

COD LMI: TL-II-m-A-05984
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Tulcea

Geamia Aziziye a fost construită în anul 1863, în timpul domniei sultanului Abdul-Aziz, căruia îi este dedicată şi de la care îi provine numele. Aceasta a fost ridicata de catre conducatorul local Izmail Pasa. Este una dintre cele mai mari geamii construite de către Imperiul Otoman pe teritoriul Dobrogei.

Aceasta este cioplita in piatra, cu o grosime de 85 cm, are în dotare un număr impresionant de ferestre (32), amplasamentul lor fiind de 18 în zona superioară şi asigurând iluminarea naturală pentru terasa interioară ce împrejmuieşte geamia pe trei laturi şi un număr de 14 ferestre în zona inferioară. Constructia are doar o camera ce serveste drept sala de rugaciuni. La intrarea din fata, in interior, este prevazuta cu o treapta inalta unde credinciosii isi lasa incaltamintea. Langa cladire se afla minaretul inalt de 25 m, cu un diametru de 3,55 m.

De la început, pe lângă geamie a funcţionat o şcoală turcească, care îşi avea sediul în imobilul din (actuala) str. Independenţei nr. 4, existent şi astăzi. Minaretul geamiei, vizibil în zilele noastre, datează din anul 1897, când a fost reconstruit  din fonduri puse la dispoziţie de Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice.

Un comentariu la „Moscheea Azizyie – Municipiul Tulcea”

  1. This Masjid should be opened for visitors to enter (respectfully by removing their shoes as per Islamic Law)
    It is a shame that this Masjid is left without taking care of it.

    Răspunde

Lasă un comentariu