Sursa: Primăria Năeni
In acest loc, inaintea erei noastre, in perioada 800-600 i.Hr., locuitorii regiunii isi ingropau mortii in morminte scobite in piatra. Primele astfel de morminte au fost deschise in 1938 de catre un istoric pe nume Nestor. Arheologii contemporani au numit acel loc Necropola Tracica.
Urmatoarele sapaturi in necropola tracica din Naeni au avut loc in 1981 de catre arheologii Drambocianu si Vulpe. Necropola adapostea zece morminte (ciste) care datează din îndepărtata epocă a bronzului (Cultura Monteoru). Este vorba despre cinci morminte de inhumaţie cu schelete în poziţie chircită, unul de incineraţie, unul biritual şi alte trei fără resturi osteologice săpate în stînca de calcar a dealului.
Pe langa oseminte, arheologii au putut scoate la iveala mai multe obiecte precum: câteva vase de lut de o frumusețe rară, o sabie Akinakes persana, diverse podoabe și unelte si melci. In vasele de lut amintite erau puse acele cochilii de melci, care reprezenta un ritual funerar des intalnit la traci. Cu cat numarul cochiliilor era mai mare, cu atat pozitia sociala a defunctului era mai importanta. Toate acestea sunt expuse in cadrul Muzeului Judetean Buzau si la Muzeul de Istorie din Bucuresti.
Anterior acestor descoperiri, in zona necropolei a mai fost descoperit un grup statuar, din bronz, care o infatisa pe divinitatea feminine iraniana – Zeita Anaithys, stapana fiarelor salbatice- atribuit sciţilor prezenţi în partea de nord a Dunării şi care datează de la sfârşitul primei perioade a epocii fierului (sec. IV î. Hr.) Şi acesta poate fi văzut la Muzeul de Istorie din București, o copie a sa fiind expusă şi la Muzeul Județean Buzău.