Monumentul studenţilor saşi – Feldioara

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Turism Feldioara

Construit în 1912-1913, este amplasat la marginea SV a satului Feldioara şi îi comemorează cei 39 de tineri studenţi căzuţi în bătălia desfăşurată aici în 1612, sub conducerea judelui Braşovului Michael Weiss. Este un monument amplu cu o scară interioară care duce spre vârful turnului. Pe laturile de est și vest se află blazoanele Feldioarei, o cetate cu porțile deschise și cel al Brașovului, coroana și trunchiul cu rădăcinile unui copac.

Ajuns Voivod al Transilvaniei, Principele Gabriel Bathory are, la-nceputul secolului XVII, o tentativă de a uni sub sceptrul său țările românești. El trece munții cu oaste și atacă Valahia. După un debut promițător, planul său eșuează, iar la întoarcerea în Ardeal, campania devine un act de pedepsire a Brașovului și Țării Bârsei, ținut care nu era partizan al lui Bathory. Brașovul rezistă atacului acestuia, iar secuii lui Bathory atacă și pradă alte așezări din ținut. În 1612 cetatea de la Feldioara este ocupată de oștenii lui Bathory, iar Michael Weiss adună 800 de oameni și atacă cetatea pentru a o elibera. La 16 octombrie se dă lupta, iar oastea de strânsură adunată de jude este înfrântă și Michael Weiss este decapitat. Printre voluntarii care au luptat sub comanda sa, se numărau și 40 de studenți honteriști, căci așa erau numiți elevii ciclului superior al Liceului Johannes Honterus, din Brașov, 36 dintre ei își află sfârșitul în această luptă.

Turnul înalt de 12m a fost ridicat după un proiect executat la Berlin, iar pentru realizarea construcției s-au adunat fonduri din donații ale comunităților săsești din întreaga Țara Bârsei. Deși s-a urmărit ca inaugurarea monumentului să fie făcută în octombrie 1912, odată cu comemorarea a 300 de ani de la momentul bătăliei, anul excesiv de ploios a făcut ca această construcție să fie finalizată abia în 1913. Se spune că monumentul este așezat chiar pe locul unde au fost îngropați tinerii. Localnicii îi comemorează în fiecare an, iar grupurile de turiști germani și sași care revin să viziteze locurile de unde au plecat trec adesea pe la Feldioara pentru a vedea monumentul închinat acestor eroi ai comunității săsești.

Lasă un comentariu