Sursa text: Primăria Orașului Corabia
Sursa foto: Călător prin România
Istoria acestui monument este strâns legată de dorința veteranilor Războiului de Independeță (anul 1877) din Corabia și din comunele învecinate care, în octombrie 1912 scriau Primăriei Corabia că-și doresc să fie ridicat un monument în cinstea eroilor, care să fie poziționat în fața Palatului Administrativ și să poarte denumirea de Monumentul Independenței. Acel monument avea să comemoreze atât eroii din război, cât și trecerea Armatei Române peste Dunăre, la 20 august 1877.
Motivația alegerii locului era strâns legată de faptul că în această piață fusese sediul Statului Major al Armatei Române în frunte cu Majestatea Sa, Regele Carol I și reprezentanții corpurilor legiuitoare.
Monumentul a fost sculptat de maestrul Ion Iordănescu și a fost inaugurat pe 3 noiembrie 1929, fiind invitați personalități politice, militare și religioase ale vremii.
Din punct de vedere arhitectural, ansamblul este format dintr-un soclu de ciment, iar în vârful său, un grup statuar realizat din bronz, reprezentând un ostaş în poziţie de bravură, orientat către sud, spre Dunăre, stimulat de geniul României, stilizat într-o superbă ţărancă româncă. Pe cele patru laturi ale monumentului au fost aplicate plăci din bronz care reliefau nume de eroi şi scene de război. De asemenea, monumentul este încadrat de două tunuri de epocă.
Corabia este unul din punctele, prin care, în timpul Războiului de Independeță, armata română a trecut Dunărea pentru a purta lupte cu trupele turceşti. Fiind unul dintre cele mai importante momente din istoria oraşului, în Corabia mai există alte două monumente dedicate independenţei (un alt monument şi o cruce comemorativă) aflate la intrarea în oraş dinspre Turnu Măgurele, în cartierul Siliştioara.