Sursa: Călător prin România
Ideea realizarii statuii a inceput la 14 ani de la moartea liberalului Eugeniu Carada (1910), atunci cand liberalii au decis să ridice un grup statuar în memoria sa, la intersecția străzilor Lipscani și Eugeniu Carada (până la acea dată numită strada Karagheorghevici), în colțul Palatului Vechi al Băncii Naționale. În cadrul Băncii Naționale au fost propuse două variante: statuie și bust. A fost aleasă varianta în formulă academistă a bustului acompaniat de alegorii, simboluri și reliefuri.
A fost dezvelita in 1924 si l-a avut autor pe Ernest Henri Dubois, pentru elementele de bronz si pentru soclu pe sculptorul roman Dumitru Mățăoanu. La dezvelirea statuii de atunci, Liviu Rebreanu a mentionat: „Si-a inceput viata cu versuri si a sfarsit-o cu poezia cifrelor.„
Din pacate, in anul 1948, din ratiuni politice, monumental este distrus in imprejurari putin cunoscute. Motivul pentru care statuia a disparut este faptul ca Eugeniu Carada a avut o activitate foarte vizibila, iar comunistii il considerau un important membru al burgheziei si, mai ales, nu suportau pastrarea statuii intr-un loc atat de vizibil.
În lunile august-septembrie 2009 Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a organizat o licitație deschisă cu tema Concept și realizare machetă din material intermediar scara 1/1 a monumentului Eugeniu Carada. Licitația a rămas fără un rezultat concret. Banca Națională a României a decis refacerea monumentului pe cont propriu. Pentru realizarea proiectului a fost desemnat sculptorul Ioan Bolborea care a declarat că această reconstituire a monumentului inițial este un grup statuar format din bustul lui Carada, două personaje alegorice, trei reliefuri, așezate pe un postament de 4,2 metri și este turnat în bronz. Contractul, în valoare de 2,8 milioane lei fără TVA, care acoperă execuția, montajul, lucrările auxiliare și de împrejmuire, i-a fost atribuit sculptorului Ioan Bolborea la începutul lunii mai 2012, prin negociere directă, fără anunț de participare.
Monumentul lui Eugeniu Carada, reconstituit de sculptorul Ioan Bolborea, a fost inaugurat luni 9 septembrie 2013. În aceeași zi cu inaugurarea monumentului a fost lansat volumul Eugeniu Carada. Corespondență și mărturii inedite. Prefață de academician Mugur Isărescu.
Eugeniu Carada a fost un economist politic si scriitor roman, care a pus bazele sistemului bancar romanesc. Acesta este considerat ca fiind fondatorul Bancii Nationale a Romaniei si un jucator implicat direct in detronarea lui Cuza, in 1866 si in complotul cunoscut ca si ,,Republica de la Ploiesti’’ (1870) impotriva lui Carol I, datorita orientarii sale liberal-republicane. Evita sa se intalneasca cu regele si niciodata nu circula pe Calea Victoriei. Singura data cand a trecut pe aceasta ruta a fost cand a murit, din dorinta regelui care voia sa-si arate respectul fata de activitatea lui Carada. Acesta nu a dorit sa fie o persoana importanta, mereu la vedere, ci a preferat sa fie in umbra. A refuzat functii inalte precum cea de Guvernator al BNR, insa se implica active in toate evenimentele care au marcat istoria Romaniei (ex: finanteaza si echipeaza Armata Romana in Razboiul de Independenta 1877).