Monumentul eroilor germani – Municipiul Rădăuți

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Monumentul este localizat in cimitirul orasului Radauti si este realizat din bronz in anul 1934. Monumentul, remarcabil realizat, reprezintă un luptător în manieră antică. Pe placa din marmură de pe latura frontală, inscripţia în limba română şi în limba germană menţionează: Ridicat în cinstea germanilor din Bucovina ce au servit în armata austro-ungară. Statuia are o lungime de 1.10m, latime de 0.70m si inaltime de 1.60m. Intr-o parte a statuii stau inscrisi anii 1914-1918, iar pe soclu se afla incastrat un basorelief din marmura pe care este inscrisa o strofa in Lb. Germana si Lb. Romana. Statuia este realizata de E.W. Becker. El a mai realizat mormântul eroului necunoscut din parcul Carol din Bucuresti, Clopotul Unirii din Alba-Iulia şi Mausoleul de la Mărăşeşti. Acest monument comemorativ a fost ridicat în anul 1934 şi dedicat militarilor germani din Bucovina, care au luptat în armata austro-ungară.

Întrucât, la izbucnirea Primului Război Mondial Bucovina era parte integrantă a Imperiului austriac, când s-a dat mobilizarea generală pe întregul teritoriu al imperiului (31 iulie 1914), toţi rezerviştii, care aveau până la 31 de ani, au fost încorporaţi în marea armată imperială. Fiind o armată multietnică, pentru a nu exista trădări sau fraternizări, cei încorporaţi erau dislocaţi în alte regiuni decât cele de baştină. Aşa se explică de ce există multe cimitire ale soldaţilor români, originari din Transilvania sau Bucovina, în Franţa (2.746 de soldaţi în 46 de cimitire), Germania (3.500 de militari), Italia (1.189 de militari), Macedonia (1.114 militari romani decedaţi în prizonierat), Muntenegru (3.439 de militari romani, proveniţi din rândul prizonierilor), Polonia (3.400 de soldaţi) sau Slovenia (448 de militari decedaţi în prizonierat). Aceşti soldaţi bucovineni, de origine românească, au luptat pentru cauza imperiului austriac, spre deosebire de soldaţii din armata regală română care aveau ca scop eliberarea tuturor provinciilor româneşti aflate vremelnic sub alte stăpâniri.

Regimentul de infanterie nr. 22, care, în timp de pace, staţiona la Rădăuţi, era format din soldaţi care nu erau de origine română (nemţi, cehi sau unguri) au fost deplasaţi în regiunea Zaleszczyki, iar nou-formata brigadă nr. 35 rezervişti la frontiera Bucovinei cu Rusia. În dimineaţa zilei de 6 august 1914 a început războiul contra Rusiei. Întrucât, destul de repede, situaţia de pe front s-a înrăutăţit, ruşii ocupând Cernăuţiul, a fost ordonată o nouă mobilizare a tuturor bărbaţilor până la vârsta 42 de ani împliniţi. Conform documentelor, în februarie 1915, în zona Rădăuţi, nu mai erau bărbaţi mai tineri de 42 de ani.

În toamna anului 1918 are loc disoluţia Imperiului Austriac, iar armata imperială s-a autodizolvat. Soldaţii de pe front căutau să ajungă acasă, câţi nu căzuseră prizonieri. Mulţi rădăuţeni şi-au pierdut viaţa în timpul călătoriei spre casă. Între 1 şi 6 noiembrie s-au dizolvat şi cele două regimente bucovinene, rădăuţenii, majoritatea rezervişti, întorcându-se acasă la familiile lor.

Lasă un comentariu