Monumentul Eroilor Geniști – Bulevardul Iuliu Maniu

COD LMI: B-III-m-B-20010
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Monumentul Eroilor Genisti din Bucuresti mai este cunoscut si sub denumirea de Statuia geniului ,,Leul”. Acest frumos monument este si cel care a dat numele pietei din apropiere – Piata Leu – si a campusului din apropiere.

Monumentul a fost construit la initiativa generalului Constantin Stefanescu-Amza care era la acel moment comandant al Scoalelor si Centrului de Instructie al Geniului. Acesta a lansat lansat mai multe strangeri de fonduri necesare si a organizat si concursul pentru a stabili arhitectul care avea sa se ocupe de realizarea sa.

Terenul ales pentru realizarea constructiei a apartinut, din anul 1926, colonelului Grigore Georgescu, seful statului major al Inspectoratului tehnic al Geniului si a fost obtinut in urma decorarii primite – Ordinul ,,Coroana Romaniei”, in anul 1917. Din dragoste pentru meseria sa si cu gandul la soldatii care s-au sacrificat, doneaza statului terenul pentru acest monument.

Celebrul ansamblu a fost realizat de catre sculptorul Spiridon Georgescu si a fost turnat in bronz la Fabrica V.V. Rascanu din Bucuresti. Elementul de baza este leul aflat la inaltime, care are o lungime de 5,40 m si o inaltime de 4.40 m, cantarind 6000 kg. Leul este înfățișat stând pe o țeavă de tun și pe o cască, peste care este desfășurat un drapel de luptă, toate aparținând trupelor inamice. Simbolizează rezistența, dârzenia și vitejia de care a dat dovadă oștirea română în Primul Război Mondial, în campaniile din anii 1916-1918, în special în timpul încleștărilor dramatice de la Oituz, Mărășești și Mărăști. În cele patru colțuri ale ansamblului statuar sunt reprezentați 4 soldați stând de strajă, echipați adecvat pentru îndeplinirea misiunilor de luptă: un cercetaș, un ceferist, un pontonier și un telefonist. Fiecare din aceste statui are 2,20 m înălțime și cântărește 1.200 kg. Pe cele 4 părțile laterale ale soclului sunt montate patru metope reprezentând în basorelief aspecte din acțiunile caracteristice fiecărei specialități militare ale trupelor de geniu, dispuse pe fiecare latură a soclului principal, la nivelul părții inferioare a statuetelor.

  • Inscriptia dinspre piata:

Spuneti generatiilor viitoare ca noi am facut suprema jertfa pe campurile de bataie pentru intregirea neamului

În vremea comunismului, pentru mulți ani, inscripția fusese ciuntită, cuvintele pentru întregirea neamului fiind scoase, cuvinte care au fost reașezate la locul lor după ce revista Flacăra, condusă de Adrian Păunescu, a dus o campanie în sprijinul restaurării inscripției originale.

Monumentul a fost dezvelit la 29 iunie 1929 de către principele Nicolae al României, în cadrul unei grandioase festivități în prezența reprezentanților Casei Regale, a guvernului, a capilor oștirii, a unui mare număr de generali de geniu activi și în rezervă, a șefi lor serviciilor și comandamentelor unităților de geniu, a întregului corp ofițeresc și profesoral al Școlilor de Geniu și a tuturor elevilor acestora.

Lasă un comentariu