Monumentul Eroilor – Dara

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Pietroasele

Monumentul a fost ridicat în amintirea eroilor celor două sate și este așezat în curtea bisericii din Dara. Monumentul este ceva atipic. A fost conceput într-un registru vertical, format din patru cruci care descresc spre vârf, într-o formă care face trimitere la un obelisc. Forma sa neobișnuită a fost subliniată și în lucrarea dedicată sculpturii țărănești, unde Gh. Aldea apreciază că acest monument este ,, [..] o coloană a infinitului. Răsare din mijlocul unui grup de cruci funerare și domină parcă botul de deal pe care este instalată’’.

Pe coloana formată din crucile suprapuse, sunt înscrise numele eroilor și anii celor Două Războaie Mondiale din secolul XX: 1916- 1918 și 1941 – 1945. Pe crucea din vârf este incrustat cuvantul ,,PACE’’ – odihna pentru cei care au plecat sau un îndemn adresat celor ce nu au îngropat ,,securea războiului’’.

Pe crucea din mijloc scrie ,,Eroilor Patriei’’. Pe crucea de la baza monumentului se află cuvintele ,,Cinste vouă, eroilor!’’. Pe cele patru cruci care flanchează monumentul sunt înscrise numele a patru localități: ,,Oradea’’, ,,Plevna’’, ,,Mărășești’’ și ,,Tetra’’.

 

Lasă un comentariu