Monumentul „DADA” – Municipiul Moinești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Moinești

Monumentul „DADA” Tristan Tzara este unul dintre cele mai importante şi mai cunoscute atracții antropice din municipiul Moineşti, fiind „un punct de referinţă în peisajul cultural al localităţii”. Aflat în N-E localitaţii, pe drumul care duce spre Bacău, monumentul a fost construit în memoria lui Tristan Tzara.

Ridicat de sculptorul german de origine română Ingo Glass, monumentul DADA este alcătuit din 4 litere („D”, „A”, „D”, „A”), repetate la interior și răsucite la 90 grade, așezate pe o suprafață mozaicată cu inscripția T-Z-A-R-A, reliefând faptul că titulatura exactă a ansamblului monumental este „Tzara DADA”. Dimensiunile edificiului sunt impresionante: 25 metri lungime, 2,6 metri lăţime, 10 metri înălţime, iar întreaga creaţie artistică, alcătuită dintr-o combinaţie de beton cu oţel, cântăreşte 120 tone.

Tristan Tzara este pseudonimul poetului şi eseistului român Samuel Rosenstock, născut la Moineşti şi stabilit în Franţa. Tzara a fost cofondatorul mişcării culturale Dada care a condus la o revoluție majoră în artele plastice şi literatură. Tzara a murit în 1963, la Paris, şi este îngropat în Cimitirul Montparnasse.

Lasă un comentariu