Sursa: Călător prin România
În anul 1969, în centrul Islazului, se ridică acest monument comemorativ al Adunării de la Islaz, din 1848. Monumentul a fost ridicat pentru a marca locul a avut loc Adunarea populară care a aprobat Proclamația de la Islaz, programul Revoluției de la 1848, la data de 9/21 iunie.
Construcția este reprezentată printr-un bloc masiv de beton, având pe el montate reliefuri executate prin travertin, înfățișând scene din acele momente. Pe una din fațete, în mâna unui personaj stă chiar un document pe care se găsea conținutul Proclamației.
Pe 9 iunie 1848, în comuna Islaz, județul Teleorman, Ion Heliade Rădulescu citea Proclamația de la Islaz, care avea forma și valoarea unui act constituțional. Locația a fost aleasă de Nicolae Bălcescu. Între cele 22 de prevederi ale Proclamației, se remarcă: independența administrativă și legislativă, separația puterilor, egalitatea drepturilor politice, alegerea unui domn responsabil pe termen de cinci ani, reducerea listei civile a domnitorului, emanciparea clăcașilor, emanciparea israeliților și drepturi politice pentru compatrioții de altă credință, dezrobirea țiganilor, instrucțiune egală, înființarea unor așezăminte penitenciare, crearea gărzii naționale.