• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Călător prin România

Monumentul celor patru aliati este dedicat exclusiv armatei franceze care a aparat orasul Giurgiu. In anul 1922, delegatia franceza care a venit in Romania cu ocazia incoronarii la Alba Iulia a regelui Ferdinand I, soseste si la Giurgiu si acroda orasului inaltul ordin francez ,,Crucea de razboi cu palmete’’. Evenimentul este consemnat pe o placa de marmura care se gaseste in fosta sala de onoare a Primariei orasului, pe care sunt inscriptionate cuvintele: ,,Prin misiunea compusa din Maresalul Foch, Generalul Berthelot, Generalul Weynard, Generalul Petain, Ministrul Plenipotentiar Deshaner, in urma citatiunii pe armata franceza: Giurgiu, oras a carui populatiune a dat pilda celui mai frumos curagiu in timpul bombardamentelor grele ce a suferit in noiembrie 1916 la trecerea Dunarii de catre trupele inamice – se va conferi orasului Giurgiu.”

In anul 1920, cu doi ani inaintea acelui eveniment, a fost realizat un ansamblu monumental care era dedicat armatei francize si care era amplasat in Parcul ,,Alei’’ si a fost construit din patru blocuri masive din granit care simbolizeaza cele patru puteri aliate din 1916. . La baza, in partea stanga intalnim inscriptia ,,Armee francais du Danube, 1910’’. In partea din dreapta intalnim inscriptia ,, Le 10 november 1918 le 210 Regiment d`infanterie francaise franchit de vive force le Danube premier episode des operations par les forces francaises et roumaines qui ont chasse de Roumanie l’ennemi commun.”

La 10 noiembrie 1918, regimentul 210 infanterie franceza a opus rezistenta la Dunare in primul episod al operatiunilor desfasurate de armata franceza si romana care au urmarit pe teritoriul roman inamicul comun.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

No details found.

No details found.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Be the first to review “Monumentul celor patru aliaţi – Municipiul Giurgiu”

No Details Found