Monumentul ,,Avântul Țării” – Piața Valter Mărăcineanu

COD LMI: B-III-m-B-20013
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Monumentul ,,Avântul Țării” a fost realizat de către sculptorul Emil Wilhelm Becker împreună cu arhitectul Arghir Culina. Monumentul a fost inaugurat în anul 1921 pe Calea Griviței, în imediata apropiere a stabilimentelor militare ale Corpului II Armată, Școala de Artilerie și Geniu, iar apoi a fost mutată pe locul actual, în fața clădirii care a fost atunci Ministerul de Război.

Lucrarea a fost construită în cinstea eroilor români căzuți la datorie în campania din 1913. La origine, sculptura înfățișa trecerea trupelor românești peste Dunăre în Bulgaria, dar basoreliefurile prezentând aceste scene au fost distruse de comuniști. De aceea, numele lui Becker nu se mai regăsește pe lucrare.

Pe piedestalul monumentului, de formă piramidală, cu colțurile rotunjite, realizat din beton armat placat cu travertin de Deva, se află un grup statuar, turnat din bronz, format din două personaje alegorice: o femeie, simbolizând Patria, care ține în mâna dreaptă un drapel fluturând, și un militar român cu arma în mâna dreaptă, prezentat în avântul atacului. La baza grupului statuar se află un vultur din bronz, cu aripile larg întinse. Pe fațada monumentului, într-un medalion, se poate citi inscripția: „Avântul Țării”.

Lasă un comentariu