Mausoleul Eroilor – Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Ionel Muscalu – Directorul Muzeului Județean “Teohari Antonescu” Giurgiu

Este situat în municipiul Giurgiu, pe Bulevardul București, în cimitirul „Eternitatea“. Mausoleul este înscris în Lista Monumentelor Istorice. Împreună cu biserica „Înălțarea Domnului “ formează un ansamblu istoric reprezentativ pentru această zonă. Lucrarea a fost comandată de către Societatea „Cultul Eroilor“, filiala fostului județ Vlașca și a fost realizată prin contribuție publică. Autorul proiectului este artistul plastic State Baloșin. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 15 august 1926, lucrările fiind finalizate în anul 1939, când mausoleul a fost inaugurat oficial.

În interiorul mausoleului, la demisol, sunt depuse, în trei cripte, osemintele a 350 de eroi români identificați, căzuți în bătăliile desfășurate în județ în toamna anului 1916 și a 69 militari germani, morți în spitalul din Giurgiu, în perioada 1916-1918, al căror nume este inscripționat pe cele șapte plăci de marmură albă. Alături de aceștia, într-un osuar, se păstrează osemintele a 4 000 militari români neidentificați, cărora li de adaugă cele ale unui ofițer bulgar decedat în 1913 și osemintele a 3 soldați francezi, aparținând trupelor coloniale, decedați în 1918.

Starea de conservare este foarte bună, monumentul fiind restaurat și reinaugurat la 07.12.2007, cu contribuția Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

Lasă un comentariu