Mausoleul de la Mărășești – Mărășești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu (câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur), între anii 1923-1938 și a fost inaugurat în mod oficial pe 18 septembrie 1938. Monumentul a fost ridicat cu scopul de a comemora jertfa eroilor romani care au luptat in Primul Razboi Mondial cand, deși inferioare numeric, trupele române au reușit să respinga atacul trupelor germane.

Toti mortii care au cazut in acele zile au fost inmormantati in viile moșierului Ulise Negropontes (in spatele mausoleului, acolo unde au fost si transeele), pentru ca în 1924 să fie reînhumați în criptele viitorului monument.

Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat după 12 ani, în 1936. Eduard Săulescu a executat pictura interioară. Mausoleul este o construcție masivă în forma de piramidă în trepte având un contur octogonal neregulat. Partea superioară este rotundă asemănătoare unei turle. Este încadrat de mai multe terase dispuse simetric pe o lungime de 60 metri. Deasupra străjuie o cruce de peste 3 metri înălţime, sprijinită pe un soclu încadrat de patru vulturi. Cupola Gloriei a fost decorată cu o friză dăltuită în piatră de către sculptorii Ion Jalea şi Corneliu Medrea, care înfăţişează aspecte din timpul luptelor din vara anului 1917.

În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente mausoleul adăpostește rămășițele a 5073 de soldați și ofițeri, în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare. Tot in cadrul mausoleului intalnim mormantul capitanului Grigore Ignat, al locotenentului Gabriel Pruncu si ale micutei eroine Mariuca Zaharia. In centrul mausoleului, intr-un sarcofag, se afla trupul generalului Eremia Grigorescu, comandantul trupelor romane in batalia de la Marasesti.

Lasă un comentariu