Sursa: Călător prin România
În anul 1921, Principesa Elena, mama regelui Mihai, a donat 100 hectare pentru înfiinţarea unei mănăstiri de maici, cu hramul Sf. Împărați Constantin şi Elena.
Prima mențiune a acestei mănăstiri apare în anul 1934, atunci se pomenește despre Mănăstirea Sfânta Elena de la Mare, iar episcopul Gherontie al Constanței amintește despre acest lăcaș de cult ca fiind unul modest format din stareție, paraclis, clopotniță pe stâlpi și o fântână. Sfințirea mănăstirii a fost realizată și în prezența cunoscutului istoric Nicolae Iorga. În mănăstire trăiau măicuțe care au fost înlocuite de către călugări, ca urmare a numeroaselor atacuri piraterești de la malul mării care le puneau viața în pericol. Starețul călugărilor și a mănăstirii era Eraclie Tautu, acesta avand grijă ca viața din mănăstire să se dezvolte armonios de-a lungul anilor. Însă, în urma decretului din anul 1959 mănăstirea se închide și este dărâmată de către comuniști, iar pe pământurile acesteia se ridică satul care primește numele de Schitu. Așezământul monahal se reînființează în anul 1990 cu ajutorul financiar și moral al măicuței Maria Vasile care își vinde casa și toate proprietățile și începe construirea mănăstirii. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea-Sfințitul Lucian Florea, sfințește în luna mai a anului 1996 locul în care urmează să se construiască noul lăcaș de cult, iar doi ani mai târziu se inaugurează biserica cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Picturile peretilor au fost realizate de Viorel Neagu, Adrian Dumitru si Radu Trandafir.
In interiorul bisericii se afla si mormantul maicii starete Maria Vasile, initiatoarea inceperii constructiei manastirii, trecuta la cele vesnice in anul 2005, dar si moaste ale Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului si ale Sfintilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel, judetul Tulcea.. De atunci, de manastire s-au ocupat maica stareta Cipriana Negoescu impreuna cu alte patru maici si un preot duhovnic. Pe langa viata de obste, acestia se ocupa de gradina, animale, dar si de camerele in care vara sunt cazati pelerinii.
Mânăstirea oferă cazare şi masă pelerinilor pe timpul verii, iar din anul 2015 aici s-a înfiinţat un centru medical de recuperare.