Mănăstirea Cusici – Zlatița

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Socol

Mănăstirea Cusici este o mănăstire ortodoxă din România situată în satul Zlatița, județul Caraș-Severin si este numita dupa localitatea care acom se afla in Banatul sarbesc, Cusici (Kusic), regasindu-se pe malul stang al Nerei, aproape de granita sarba.

Anul construirii nu se cunoaște cu exactitate. Săpăturile arheologice au dovedit că în secolul XV aici a funcționat o mănăstire, se păstrează ruinele bisericii acesteia. Documentele turcești au consemnat mănăstirea Sf. Nicolae, pentru prima dată în 1556-1557.

Un document din 1757, aduce dovada că mănăstirea Cusici avea la momentul respectiv o biserică nouă, cu hramul Nașterea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Biserica actuală a mănăstirii, a fost construită în prima jumătate a secolului XVIII, parțial pe vechile fundații.

In 1951 clopotul mănăstirii și inventarul bisericii din Cusici au fost predate bisericii din Zlatița. În prezent mănăstirea nu are viață monahală, este deschisă în ziua hramului Nașterea Maicii Domnului – 21 septembrie.

Lasă un comentariu