Mănăstirea Ciolanu – Haleș

COD LMI: BZ-II-a-B-02409
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Documentele Manastirii Ciolanu

Intemeiata de calugari pustnici in urma cu aproape 5 secole, Manastirea Ciolanu este aseyata intr+o yona plina de frumusete si liniste, pe versantul sudic al dealului cu acelasi nume, la jumatatea distantei dintre Magura si Tisau, in judetul Buzau. Potrivit traditiei, dupa caderea Constantinopolului in mainile turcilor (1453), multi calugari si mireni evlaviosi din sudul Peninsulei Balcanice au cautat sa isi scape viata si credinta trecand la nordul Dunarii, in Tara Romaneasca.

In acest context, cativa calugari doritori de viata isihasta, au intemeiat schitul Ciolanu, cu o bisericuta de lemn inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Documentele atesta existenta acestul asezamant monahal in vremea domniei lui Alexandru II Mircea (1568-1577). In jurul anului 1580 – 1589 s-a ridicat, pe locul vechii bisericute din lemn, un nou lacas de cult, din caramida si piatra, care se pastreaza pana astazi. Traditia atribuie construirea acestei biserici doamnei Neaga, fiica unui boieri buzoieni, ajunsa sotia domnitorului Mihnea (1577-1583 / 1585 -1591).

In anul 1600, Mihai Viteazu, trecand cu ostile spre Naieni, s-a oprit aici si s-a rugat in biserica Sfantul Gheorghe. In 1652 schitul a fost inchinat Manastirii grecesti Dusicon, astfel incat cea mai mare parte din venituri mergea pentru sustinerea acelui asezamant monahal aflat sub stapanire turceasca. Din nefericire, aceasta situatie a dus cu vremea la ruinarea schitului Ciolanu si la imputinarea numarului de vietuitori.

De aceea, prin anii 1764-1766, Sfantul Cuvios Vasile, staretul manastirii Poiana Marului din Muntii Buzaului, considerand locul foarte potrivit pentru viata isihasta, cu ingaduinta egumenului Manastirii Dusicon, aflat in Tara Romaneasca, cu moastele Sfantului Visarion, a trimis 12 ucenici, munteni si moldoveni, care au refacut vechile constructii si au reintemeiat viata monahala dupa traditia Muntelui Athos. Linistea locului, sporirea duhovniceasca a calugarilor si buna randuiala, au atras aici un mare numar de iubitori ai vietii monahale, asa incat la inceputul secolului XIX-lea numarul vietuitorilor se ridica la aproape 100.

Intre anii 1825-1828 s-a ridicat o noua biserica, inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cu sprijinul episcopului Chesarie al Buzaului. Biserica a fost pictata de Nicolae Teodorescu Pitarul, conducatorul scolii de pictura bisericeasca de la Buzau, ajutat de nepotul sau, Gheorghe Tatarascu, pe atunci ucenic. Mai tarziu, dupa terminarea studiilor in Italia, Gheorghe Tatarascu a pictat 3 icoane pentru Manastirea Ciolanu, in anul 1886, icoane care se afla in catapeteasca bisericii mari. Cei doi pictori isi dorm somnul de veci in aceasta manastire.

Unii calugari au deprins arta picturii bisericesti si au pictat ei insisi mai multe locasuri de cult (Elisei Monahul, Arhim Etimie Obrocea). De asemenea, in Manastirea Ciolanu, a existat o preocupare constanta pentru cultivarea muzicii psaltice. Aici a supravietuit, ca frate, Marele Protopsalt Athonit Nectarie Schimonahul, iar, mai tarziu, compozitorul Varlaam Protosinghelul, de la care se pastreaza mai multe manuscrise in biblioteca manastirii. Pana la sfarsitul secolului XIX-lea, unii monahi s-au ocupat cu copierea textelor scrise de sfintii parinti ai bisericii. Altii s-au indeletnicit cu sculptura in lemn sau in piatra.

Cu toate vicisitudinile istoriei, Manastirea Ciolanu nu a fost desfiintata nici in vremea lui Alexandru Ioan Cuza, nici in timpul regimului comunist, cu toate ca s-a resimtit, in aceste perioade critice, imputinarea personalului monahal. Importante lucrari de restaurare a celor doua biserici si picturilor, amenajarea muzeului, infiintarea unui Seminar Teologic, consolidarea vechilor constructii din incinta si ridicarea altora noi s-au facut la initiativa si cu purtarea de grija a chiriahului Parinte Epifanie Norocel.

Important centru spiritual si cultural, Manastirea adaposteste inestimabile valori, precum: Parti din cinstitele moaste ale Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfintilor Haralambie, Pantelimon, Trifon si ale altor sfinti, precum si icoana facatoare de minuni pictata dupa modelul icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti (Vrancea), icoana Maicii Domnului ,,Pammakaristos”, daruita de Patriarhul Ecumenic Ioachim si alte icoane si odoare bisericesti, carte veche, vesminte preotesti de valoare istorica.In apropierea ansamblului se afla schitul Cetatuia, ridicat in perimetrul unei fortarete antice, de pustnicul Iosif Singhelul, cu sprijinul Regelui Carol I. Tot de Manastirea Ciolanu apartin canonic schiturile Ciobanoaia (Com. Merei) si Nifon (Com. Magura), acesta din urma deservind si spitalul aflat in apropiere.

Pe poienile Manastirii si in apropierea ei, s-au desfasurat 16 editii ale Taberei de Sculptura de la Magura, la care a participat artisti romani si straini. Expozitia de sculptura in aer liber astfel rezultata este unica in Europa prin amploarea ei. In prezent obstea Manastirii Ciolanu duce mai departe faclia credintei si a vietii duhovnicesti prin rugaciune, munca si slujirea lui Dumnezeu si a semenilor.

Lasă un comentariu