Sursa: Primăria Orașului Sângeorz-Băi
Mănăstirea “Buna Vestire” este situată în localitatea componentă a stațiunii Sângeorz-Băi, Cormaia. Biserica de lemn din cadrul acestui ansamblu monahal, cu hramul „Buna Vestire”, declarată monument istoric datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, datarea fiind indicată de forma structurii sale și de elementele decorative; face parte din categoria bisericilor „umblătoare”, care se întorc la locul de unde au plecat, după trei mutări succesive.
Biserica de lemn a fost construită în jurul anului 1636 pe Valea Pleșii, de călugării ortodocși veniți de la mănăstirile Neamț și Putna. O inscripție aflată deasupra ușilor împărătești, consemnează sfințirea acestui locaș de cult ca mănăstire în Valea Mărului între 1749-1751.
Biserica de lemn de la Mănăstirea Cormaia face parte din grupul de biserici de lemn din Transilvania, ce domină patrimoniul cultural și istoric imobil al românilor din aceste părți. Prin planimetrie și elementele decorative monumentul se înscrie în seria de biserici de lemn de la mijlocul secolului al XVIII-lea, care cuprind un altar decroșat cu trei laturi îmbinate în unghi drept, un naos cu bolta semicilindrică, un pronaos deasupra căruia a fost amenajată tribuna, un turn cu o galerie deschisă și coiful octogonal. Turnul are baza pătrată și galerie deschisă cu o singură arcadă, iar coiful, având o înălțime medie, este construit pe bază octogonală.