Malul cu sare – Ocnița

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria comunei Ocnița

Istoria Malului cu sare este bogata, iar sursele istorice leaga acest monument natural de perioada romana. Data fiind importanta zacamintelor de sare, se crede ca Drumul Sarii pornea de undeva din acest loc, sarea fiind in egala masura un condiment, dar si un mijloc de schimb.

Importanta Malului cu sare este cu atat mai mare cu cat, in timpul domniei lui Mircea cel Batran, locuitorii din zona scoteau bulgarii de sare pe care voevodul ii folosea pentru a plati darile turcilor. Chiar si in perioada lui Mihai Viteazu zona a fost foarte importanta, extractia de sare fiind una din activitatile de baza din zona.

Tot datorita Malului cu sare, Ocnita are sansa unei dezvoltari reale in perioada lui Constantin Brancoveanu. Acesta, datorita rezervelor de sare, transforma mica asezare intr-un adevarat targ, iar scoaterea sarii din adancuri este modernizata.

In perioadele mai apropiate de zilele noastre, in era comunista, Malul cu sare era locul unde foarte multi oameni se aflau in detentie pe viata si unde erau obligati sa lucreze la spart bulgarii de sare. Cantitatea scoasa de puscariasi era incarcata si trimisa la Bucuresti, unde era transportata mai departe la diferite fabrici situate la Dunare. Odata cu trecerea timpului, mina de sare a fost acoperita si, odata cu ea, galeriile adanci de unde se extragea sarea. Malul cu sare reprezinta doar ,,varful iceberg-ului’’ in ceea ce priveste zacamantul de sare, cantitati foarte mari fiind chiar sub pamant.

In prezent, Malul cu sare reprezinta un paradis natural, o zona terapeutica importanta asupra caruia timpul si natura si-a facut treaba foarte bine. In prezent, in jurul Malului cu sare putem vorbi despre cute diapire, izvoare cu apa sarata, galerii subterane, formatiuni care au fost rezultate din cristalizare si precipitatii, precum si trovanti. Astfel, Malul cu sare reprezinta un veritabil ecosistem.

Lasă un comentariu