Liceul ,,Simion Stolnicu” – Comarnic

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Comarnic

Inceputul invatamantului la Comarnic nu se poate stabili cu exactitate. Initial, Biserica era prima ,,scoala’’, unde elevii invatau citirea, scrisul si aritmetica. Modernizarea societatii romanesti a determinat in perioada 1830-1864 organizarea scolii, ca institutie distincta de biserica pe tot cuprinsul judetului Prahova, dar si in Comarnic. In 1864, reforma invatamantului a transformat invatamantul primar intr-unul obligatoriu si gratuit. Comunitatea era reticenta, iar copii nu erau lasati sa mearga la scoala, fiind folositi la muncile din gospodarie, asa ca invatatorii faceau apel la primar pentru a aplica amenzi parintilor.

Schimbarile politice si economice din a doua jumatate a secolului XIX-lea au influentat si invatamantul de la Comarnic. In 1894, prin munca voluntara a locuitorilor din Comarnic, s-a pus piatra de temelie a unei noi scoli, construita pe islazul comunal. Aceasta institutie era ,,Scoala Primara Nr. 1 Mixta’’, care astazi este Liceul ‘’Simion Stolnicu’’.

La inceputul sec XX s-a infiintat si prima biblioteca scolara care, in 1905, detinea 195 volume. Cativa invatatori sunt mentionati in aceasta perioada: Ion Voiculescu, Ion Niculescu si Ioan Grigorescu, care devin si diriginti ai scolii. In perioada 1903-1910 este numit invatator si diriginte al scolii nr. 1 comarnic, Dl. Ioan Grigorescu, care se dovedeste a fi un foarte bun organizator al scolii, ajungand inspector al Revizoratului Scolar Prahova, initiativa sa infiintandu-se Casa Corpului Didactic (Casa Invatatorului). De asemenea, tot datorita acestuia, a fost construita biblioteca scolii, dar si o cantina si o baie.

Institutia oferea cor, sezatoare si scoala de adulti. Pentru ca se dovedea neincapatoare la cei 235 de elevi inscrisi, scoala a fost extensa in 1927-1928, cu ajutorul localnicilor. Vechii constructii I s-au adaugat inca 2 sali de clasa si o sala pentru muzeu, iar lucrarile s-au desfasurat sub conducerea inv. Ion Petrescu, care indeplinea si functia de diriginte director.

In ceea ce priveste muzeul, multe dintre piese erau aduse cu trenul din diverse parti ale tarii. Arhivele judetene pastreaza documente care mentioneaza locurile de unde erau aduse ca piese pentru muzeu. Astfel, in anul 1931, scoala de arte si meserii din Odorhei face cunoscut faptul ca a expediat prin CFR o lada cu vase pentru expozitia din muzeu. La vremea aceea muzeul cuprindea o harta a Romaniei Mari, lucrata in lut, colectii de port national, de obiecte de uz casnic din ceramica si lemn, icoane pe lemn si sticla, manuscrise in alfabet chirilic, carti vechi, piese valoroase de numismatica si chiar un tablou de Grigorescu.

In anul 1935 Dl. Director Ion Petrescu publica un volum ,,Muzeul Scoalei din Comarnic’’, care facea o descriere minutioasa a exponatelor, ca intr-un album de arta. Acest muzeu a constituit un punct de atractie pentru mile de vizitatori din tara si de peste hotare. Printre vizitatorii scolii si ai muzeului din Comarnic s-au remarcat personalitati precum Mihai I. Acesta venea aici pe Bicicleta, de la Sinaia, insotit de un ofiter din garda regala. Dl Petrescu ii tinea de fiecare cate o lectie de folclor si istorie, incantandu-l.

De-a lungul timpului, muzeul a fost intretinut de alti oameni pasionati de istorie si folclor. Printre acestia se remarca prof. Teodor Neacsu, care a infiintat Casa Pionierilor din Comarnic si al carei director a fost din 1973 pana la trecerea sa in nefiinta, in anul 1981, si profesorul de istorie al Scolii, Paul Necula. Si in momentul de fata, acest muzeu este un loc care face legatura cu trecutul, cu originile celor din Comarnic si nu numai, povestind prin exponatele sale, simplitatea vremurilor de demult. Este o oaza de istorie, mult apreciata de vizitatori, intr-o lume computerizata.

Evolutia scolii este intrerupta in anul 1940 de un cutremur puternic care a culcat scoala la pamant si a distrus o buna parte a pieselor din muzeu. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, scoala a fost organizata in 4 locatii de-a lungul soselei nationale, in spatii improprii.

De la 1 septembrie 1945, inv. Ion Parvan, singurul intors acasa din cei 4 invatatori plecati pe front, preia conducerea scolii. In perioada comunista se organizeaza si ciclul gimnazial, care are sediul initial la Posada, intr-o cladire a fabricii de mobila.

In 1949, la Comarnic ajunge si prof. de Lb. Franceza Alexandru Botez, poet ce isi semna scrierile cu pseudonimul ,,Simion Stolnicu’’. In 1959 a fost infiintat ,,Liceul Teoretic cu clase de real si uman, care a functionat pana in 1977, cand a fost desfiintat nejustificat, transformandu-se in Scoala Generala de 10 clase. In anii ’70, localul scolii a fost extins cu aripa de nord si etajul, iar acum unitatae de invatamant are si un al doilea local.

Liceul a fost reinfiintat in septembrie 1989, iar in 1994 a primit numele poetului ,,Simion Stolnicu’’ la initiative artistului Florian Barsan, directorul Casei de Cultura Comarnic la acea vreme. In a doua jumatate a sec. XX Liceul din comarnic a fost condus de directori destoinici care au depus toate eforturile ca scoala din Comarnic sa poata oferi educatie de calitaet elevilor sai. Printre ei se remarca: Victoria Parvan, Mariana Jaja, Aurel Nastase, remarcabilul prof. de fizica, ce a carmuit liceul, in mai multe perioade de directorat, cu seriozitate si daruire, vreme de mai mutle decenii

Lasă un comentariu