Judecatoria Caracal – Municipiul Caracal

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Caracal

Istoria cladirii este strict legata de puterea judecatoreasca din Municipiul Caracal. Aceasta este situata pe Bulevardul Iancu Jianu, la nr. 37 si gazduieste sediul judecatoriei din municipiu.

La începutul secolului al  XVIII-lea, când Oltenia a fost ocupată de austrieci, statul românesc avea o structură administrativă centralizată, instituţiile administrative centrale şi locale fiind numite şi revocate de domn. Acest lucru avea sa se schimba de catre administratia austriaca. Aceasta avea sa initieze o reforma a sistemului judecatoresc. Astfel, s-a instituit o ierarhie de instanţe care a încadrat întreaga provincie într-un sistem judiciar uniform.

În Caracal, îşi avea reşedinţa ispravnicul judeţului Romanaţi. Aici se judecau pricinile la nivel de oraş şi judeţ. În anul 1781, ispravnic al judeţului Romanaţi era Costache Jianu, tatăl haiducului Iancu Jianu. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a adus modificări în activitatea judecătorească prin introducerea codului civil şi codului penal.

Până la construirea propriului local, Tribunalul Romanaţi a funcţionat în sediul Prefecturii din Caracal. Devenind neîncăpător, autorităţile din Romanaţi au hotărât, în 1896, să construiască un sediu al justiţiei. Palatul Justiţiei s-a construit în anul 1896 şi s-a mărit printr-o nouă construcţie, ce i s-a adăugat în anul 1927, pentru Curtea de Juraţi şi Secţia a II-a a Tribunalului. În această clădire au funcţionat Secţia I-a şi Secţia a II-a ale Tribunalului Romanaţi, Secţia Tutelară şi Parchetul Romanaţi.

Lasă un comentariu