Izvorul nr. 2 – Municipiul Moinești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Moinești

Izvorul nr. 2 reprezinta unul dintre cele doua izvoare cu apa minerala din Parcul Bai. Acesta a fost descoperit, asemenea izvorului nr. 1 in anul 1856.

Zona este una cu un bogat istoric in tratarea bolilor si a trupului. Este necesar a fi de amintit ca in zona acestor izvoare, undeva langa podetul de astazi, a existat pana in 1955, o baie evreiasca pentru „ritualuri de curăţare trupească de vinerea” (shabbat) pe care o foloseau şi cei de rit ortodox, ba chiar, în urma unei înţelegeri, li se dădea voie elevilor de la „Şcoala de băieţi” să facă acolo baie o dată pe săptamână, mai ales duminica.

Izvorul nr. 2 este recomandat în cura internă, pentru: afecțiuni ale tubului digestiv (gastro-duodenite cronice, enterocolite cronice nespecifice), afecțiuni hepato-biliare, ce necesită cure de colereză (dischezii biliare, colecistite cronice, sechele postoperatorii pe căile biliare), boli de nutriție și metabolism.

Printre pacientii cunoscuti se numara marele pictor roman Stefan Luchian care, in vara anului 1909, impresionat de peisajul minunat de la Moinesti si din cauza bolii de care suferea, a venit aici sa guste apa si sa picteze mai multe tablouri.

Lasă un comentariu