Institutul de Chimie Alimentară (Institutul tutunului) – Strada Gârlei

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Locuri in Bucuresti (Text)

Pentru ca, la un moment dat, tutunul reprezenta cel mai important dintre monopoluri, pe o suprafata de 15 hectare, a fost construit in Baneasa, in anul 1925, Institutul experimental pentru cultivarea si fermentarea tutunului, dupa planurile arhitectului Lucian Teodosiu. Aici urma să se studieze soiurile de tutun pentru a se obține unul de calitate superioară.

Cladirile construite intr-un stil neo-romanesc, cu un aer monumental, au fost finalizate in 1927. Complexul, la inceput, a fost format din doua vile amplasate de-a stanga si de-a dreapta institutului si cladirea centrala. Instalatiile tehnice au fost amplasate in 1928-1929, s-au angajat specialisti in domeniu, iar complexul a fost denumit ,,Casa Autonoma a Monopolurilor”. Inaugurarea festiva are loc in 1930, in prezenta unor delegatii straine si o asistenta numeroasa compusa din reprezentanti ai vietii stiintifice si economice din Romania. La acea vreme, institutul era cel mai bine echipat, in comparatie cu Italia si Germania.

Institutul se intretinea dintr-un fond special creat, adunat din contributia egala a cultivatorilor de tutun si a Casei Autonome. Personalul era selectionat dupa anumite criterii stricte si obiective, se lucra dupa un program stiintific foarte bine stabilit, fapt ce facea ca bolile sa fie combatute, iar selectionarea plantelor fie la standarde inalte. Institutul era impartit in trei sectiuni: chimica, fitopatologica si agricola si fiecare era condusa de un sef de sectie ajutat de foarte multi asistenti. Studiile realizate pana acum sunt urmatoarele: studiul comparativ al varietăţilor de tutun cutivate în ţară, a circa 250 de varietăţi de tutunuri străine, determinarea epocilor celor mai potrivite pentru transplantarea în câmp a diferitelor varietăţi, stabilirea spaţiului potrivit pentru fiecare varietate, a diferitelor lucrări de întreţinere aplicate plantelor în timpul creşterii, a acţiunii diferitelor îngrăşăminte minerale şi organice, a diferitelor sisteme de uscare şi condiţionare a recoltelor. Peste toate aceste studii, in acest moment, ploua.

Institutul avea, la etajul al-II-lea, o sera unde se tineau conferinte profesionale cu personal din toata tara, cu filme, planse si tablouri instructive; un muzeu unde se văd scrieri din cele mai vechi despre tutun, despre fumători, despre arta de a fuma; colecţia din Buletinul culturii tutunului înainte de crearea Institutului actual; o colecţie de soiuri din ţara noastră; o colecţie de tutunuri din întreaga lume; colecţii de ţigări.

Revoluţia din 1989 a prins institutul cu aparatura încă performantă a anilor 70 şi cu 400 de cercetători specializaţi în toate ramurile industriei alimentare. Ulterior, institutul a fost privatizat si a fost cumparat cu 100.000 euro, in conditiile in care piata era estimata la 60 milioane euro.

Lasă un comentariu