Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Socol
Istoria Hotelului Bauer incepe in anul 1860, atunci cand in oras este amenajat Oficiul vamal, lucru care sporea la acea data importanta localitatii. Hotelul era descris ca o cladire impunatoare care avea functia de a oferi cazare calatorilor care asteptau vasele de croaziera sau trenul. În incinta hotelului a activat primul cazino de pe teritoriul României. Primul conducător al oficiului a fost Iosif Brandstetter, care era în acelaşi timp şi proprietarul hotelului şi cel care ţinea în chirie restaurantul situat în apropierea mânăstirii.
Ruinele de azi nu ne mai spun mare lucru, insa zidurile hotelului au cunoscut foarte multe personalitati. In aceasta cladire a petrecut prima noapte in Romania, Principele Carol. Având în vedere contextual istoric (războiul austro-prusac din 1866), principele este nevoit să se deghizeze (cu mustață, barbă și ochelari) și să călătorească incognito cu trenul la clasa a II-a până la Baziaș având un pașaport elvețian sub alt nume. Era însoțit doar de consilierul personal, iar separat, în alt vagon, mergeau doi servitori și un locotenent român. Pe 6 mai 1866 (stil vechi) Principele Carol coboară din tren pe pământ românesc, la Baziaș. Următorul vapor către Principate sosea abia peste două zile, astfel că principele este nevoit să se cazeze două nopți la hotelul Bauer. În acest hotel modest viitorul rege se odihnește și își pune în ordine gândurile. De altfel, chiar Carol va nota în „Memoriile” sale:
,,Seara, întreaga societate cină în odaia care servea de restaurant şi unde se adunară funcţionarii din Baziaş, începînd să discute politică. Se vorbi şi despre alegerea prinţului Carol de Hohenzollern la tronul Romaniei şi mulţi se exprimară în chip foarte puţin plăcut despre acest eveniment’’ sau ,,Noul prinţ va ajunge tot atît de imposibil ca şi Cuza’’ sau ,,N-o să treacă mult şi o să-l gonească românii şi pe acesta! ”.
În ziua plecării sosește și prim-ministrul Ion Brătianu care îl va însoți pe principele Carol; pe 8 mai vor debarca la Drobeta Turnu Severin și vor porni spre București.
In hotel si-au petrecut si alti imparati si regine noptile, dar si reprezentanti ai lumii scriitorilor si culturii: împăratul austriac Iosif al II-lea, împăratul austro-ungar Franz Joseph impreuna cu sotia sa Elisabeta (Sissi) si împăratul german Wilhelm al II-lea Hohenzollern. Între vizitatorii celebri se numără și scriitorul danez Hans Christian Anderson care a călătorit spre Viena pe Dunăre în 1841 și a menționat în memoriile sale („Bazarul unui poet”) localitatea Baziaș:
‘’La scurt timp după ce am trecut de Moldova, renumită pentru minele de cupru, am ajuns la satul Bazias cu mânăstirea mică și săracă, dar și insula Ada Kaleh (Malul valah, ca și cel sârbesc, se ridica stâncos, acoperit cu păduri; la dreapta, pe o limbă de pământ, este insula Orșova Nouă, cu case zugravite în roșu, minarete albe și grădini verzi; clădirea cea mai importantă, dinspre fluviu, ni s-a spus că ar fi seraiul pașei).
Un alt vizitator de seamă al Baziașului a fost poetul național Mihai Eminescu. În 1868 trupa de teatru a lui Mihail Pascaly efectuează un turneu în Transilvania și Banat; Eminescu îi însoțește în calitate de sufleur, secretar, traducător și copiator de roluri, chiar și actor. După reprezentația din Oravița, în cel mai vechi teatru de pe teritoriul românesc (1817), trupa vine cu trenul până la Baziaș și în seara zilei de 21 august 1868 poposește în unicul hotel din localitate, a doua zi îmbarcându-se pe un vas spre Orșova.