Sursa: Primăria Municipiului Caracal
Cladirea care adaposteste hotelul Primavera a fost proprietatea profesorului Ilie Constantinescu, cunoscută personalitate a Romanaţiului, unul dintre cei mai mari colecţionari din ţară.
Construcţia cladirii a început în 1890 şi a fost finalizata, în totalitate, în anul 1913, de către constructorul italian D. Lerandi, aşa cum scrie la intrare, pe partea dreaptă. De remarcat că, deşi începe în 1890 fundaţia este din beton, raritate pentru acea vreme.
Aşezată într-un loc mai ascuns al oraşului, clădirea impresionează prin aspectul său arhitectonic brâncovenesc, în special prin prispă, la fel şi stucaturile. Toată tocăria este de stejar, cărămida este nemţească, iar ţigla cehoslovacă. În interior, are un culoar de 45 m, cu boltă, în stil brâncovenesc. Tencuiala exterioară a rezistat până astăzi, cu mici reparaţii, iar podul are o înălţime de 14,60 m. Ceva cu totul deosebit este o cameră anti-incendiu, cu ziduri de 80 cm, unde profesorul Ilie Constantinescu îşi păstra cărţile cele mai valoroase (bucoavne, ediţii princeps). Pereţii acestei camere erau placaţi cu o placă de plumb, care asigura o temperatură constantă şi ferea cărţile de un eventual incendiu.
La etajul casei, se ajunge printr-o scară de stejar lucrată frumos. Zidurile sunt legate cu şine de oţel (stil cale ferată), care au asigurat rezistenţa la cutremurele din 1940 şi 1977. Mobila este de epocă, din lemn de trandafir, iar geamurile şi uşile sunt dotate cu elemente de feronerie de un rafinament autentic. Deasupra intrării principale, unde este o turlă, sunt două coşuri de fum, care aveau postate în faţă câte o statuetă, dar nu s-au mai păstrat. În anul 1994, moştenitorii lui Ilie Constantinescu au vândut clădirea d-lui Jean Niţulescu, care a amenajat aici un local plăcut, de agrement – restaurant, hotel, piscină – denumit PRIMAVERA, poate cel mai elegant şi atractiv din oraş şi zonă.
În perioada Primului Război Mondial, când Caracalul a fost ocupat, în această clădire s-a instalat comenduirea armatei germane, iar în al Doilea Război Mondial, locuinţa a fost ocupată de ruşi.