Hotel Minerva – Municipiul Caracal

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Caracal

Hotelul Minerva reprezinta, in fapt, un adevarat palat. Acesta a fost construit in anul 1896 de catre Florea Niculescu, cunoscut negustor caracalean. Mai târziu, a fost cumpărată de Stavarache Borcescu, apreciat negustor de cereale din Caracal şi Romanaţi. Ultimul proprietar – Ecaterina Borcescu, soţia lui Stavarache, cerealistă şi comerciantă, la fel ca soţul său.

Din punct de vedere arhitectural, construcţia este incadrata in stilul barocului târziu, cu influenţele neoclasicismului francez. Faţada clădirii este structurată pe două nivele (parter şi etajul I), iar aripa din spate trei nivele, cu parter şi două etaje. Clădirea are subsoluri de cărămidă zidite sub formă de bolţi semicilindrice şi arcade, susţinute de grinzi metalice. Accesul în clădire, pietonal ori cu căruţele sau birjele, se făcea pe un hol ce corespundea cu curtea interioara şi, mai departe, cu actualul Bulevard Antonius Caracalla. Holul iniţial a fost pavat cu chituce de lemn, pentru a amortiza zgomotul făcut de cai şi căruţe.

Din holul central, se urcă la etaj, pe o scară impozantă din beton, cu balustrade din feronerie franţuzească, specifică epocii. Faţada este bogat ornamentată cu elemente din structură, care reprezintă medalioane ce conţin măşti umane, ghirlande florale şi ancadramente la uşi şi ferestre. Pe toată lungimea faţadei, la separaţia dintre parterul înalt şi etajul I, este un balcon din zidărie, cu o bogată ornamentaţie florală, stilizată şi traforată. Balconul este susţinut de muloni din stucatură, ce amintesc de stilul ionic, dar cu o ornamentaţie bogată.

Deasupra intrării principale, la nivelul acoperişului, se află un fronton decorat cu ghirlande florale şi motive geometrice. Exteriorul este finisat în benzi orizontale, în relief, fapt ce dă un aer somptuos (bogat) şi are menirea de a fărâmiţa suprafeţele mari.

Hotelul a avut si o zona de magazine care se aflau la nivelul inferior. Astfel, la parter se mai afla cofetăria „Georgeta Teodorescu”, croitoria „Lumea elegantă”, atelierul „Foto-Royal V. Dumitrescu” (atelier special pentru fotografiat, atât ziua, cât şi noaptea, având instalaţie specială), iar, din 1928, „Foto – Glob, V. Zamfirescu”.

După naţionalizare, a fost cedat Comitetului Judeţean PMR Romanaţi si a primit destinatia de policlinica a orasului. Din anul 1982 a adapostit sediul Casei Pionierilor si Soimilor Patriei, iar din anul 1990 a fost Clubul Copiilor si Elevilor ,,Marius Bunescu’’.

Lasă un comentariu