Sursa: Călător prin România
În anul 1912, Stavro Dumitriu a cumpărat de la Primăria Constanţa un teren de 1.450 de metri pătraţi, în plin câmp, la marginea oraşului, cu suma de 98.870 de lei şi 50 de bani. La acel moment prietenii proaspătului proprietar i-au spus acestuia că este nebun că a luat un teren acolo pentru a ridica un hotel.
În anul 1915 proprietarul terenului a început ridicarea construcţiei comandându-i arhitectului francez Goue un edificiu care să cuprindă parter plus trei etaje. Clădirea a fost începută şi construcţia ei a durat până în anul 1920 traversând zbuciumata perioadă a primului război mondial.
În anul 1920, având un etaj mai puţin decât fusese stabilit în planurile iniţiale, se deschideau uşile hotelului care a devenit, în timp, unul dintre reperele Constanţei. Adăugarea celui de al treilea etaj a rămas doar în fază de proiect. Noul hotel dotat cu electricitate şi încălzire centrală a avut un succes imediat în rândul oamenilor de vază care aveau nevoie de cazare în imediata apropiere a gării. Hotelul avea la parter restaurant, sală de lectură şi muzică, spaţii comerciale închiriate, el fiindunul dintre punctele de atracţie ale oraşului.
În anul 1940, după moartea lui Stavro Dumitriu afacerea a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Era asemeni tatălui său, un abil om de afaceri, fiind un întreprinzător important pe piaţa imobiliară dobrogeană. Dumitru St. Dumitriu îşi petrecuse tinereţea în străinătate. Începând cu anul 1926, era deja reprezentant direct al societăţii Ford Motor Company la Trieste în Italia, Alexandria în Egipt şi Istanbul în Turcia. Din 1932 el a devenit reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Preluând hotelul, a înfiinţat la parterul său reprezentanţa Ford în Dobrogea. Influenţa pe care o avea pe plan local Dumitriu este ilustrată şi de titlul de viceconsul onorific al Cehoslovaciei la Constanţa.
În comunism clădirea îşi pierde ornamentele bogate de pe faţadă.