Herghelia Rădăuți – Municipiul Rădăuți

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Herghelia de la Radauti se intinde pe o suprafata de 610 ha si dispune de 294 de cai, dintre care: 9 armasari pepinieri, 56 de armasari de monta, 45 de iepe-mama si 128 de alte categorii (tineret, sport, agrement).

In 1789, in primii ani de dupa ocuparea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic, a fost infiintata o herghelie de cai de rasa in orasul Vascauti, cu scopul asigurarii armatei cu un numar mai mare de cai de o calitate mai buna. Herghelia a fost mutata la 1 mai 1792 in orasul Radauti, fiind amplasata langa Manastirea Bogdana, de la care a si concesionat respectivele terenuri. Initial, ea se intindea pe o suprafata de 9.810 ha si dispunea de 1.400 de exemplare de cai.

Pana in 1818, caii erau crescuti in semisalbaticie pentru a reduce costurile. Din acel an, s-a trecut la aplicarea principiilor zootehnice in organizarea activitatii hergheliei. Herghelia avea in acele vremuri 16 sectii, iar primii armasari care au pus bazele actualei herghelii au fost doi armasari arabi, doi turcesti, unul transilvanean si unul Barbarino.

De-a lungul timpului, numarul speciilor de cai de rasa gazduite aici s-a marit. Astfel, in 1826 au fost adusi primii armasari din rasele Gidran Arab si Siglavy. In 1856, numarul cailor care erau crescuti aici era de 1.132.

Herghelia Rădăuţi are in prezent, 3 secţii:

  • secţia Mitoc (comuna Frătăutii Noi) unde se află armăsarii pepinieri, iepele mamă, armăsarii de montă publică, diferitele categorii de tineret, etc.-236 capete;
  • secţia Rădăuţi- care este secţia de dresaj a tineretului cabalin in vârsta de 3 ani, secţie ce dispune de hipodrom si manej acoperit pentru antrenamentul cailor, aici aflându-se 43 capete;
  • secţia Brodina – pentru tineretul mascul;

 

Lasă un comentariu