Hanul Balcan – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Hanul ,,Balcan’’ a fost construit la inceputul secolului XX, iar cladirea i-a apartinut unui bogatas al carui nume a ramas anonim de-a lungul timpului, de origine polonezo-evreiasca. Acesta si-a comandat hanul la un architect ca o casa de vacanta pentru perioada cand avea sa se intoarca in tara. Clădirea a fost constrută în stil arhitectural neo-clasic românesc. In momentul in care bogatasul s-a intors in tara si a vazut constructia ridicata de architect, a decis ca cea mai buna varianta a fost sa transforme cladirea intr-un restaurant cu o curte interioara. Hanul Balcan se compunea din hotel Balcan, restaurant Balcan si parc Balcan. La parterul clădirii se afla Opincăria Balcan.

Curând, Hanul Balcan avea să devină o cârciumă de lux din buricul oraşului, unde nu îşi permiteau să mănânce decât avuţii vremii care plăteau un preț pe măsura notorietății locului. Oamenii care călcau pragul cârciumii erau îmbrăcaţi fin, şi aveau tot timpul foarte multe documente la ei, pesemne că discutau afaceri. Chiar și oamenii de rând aspirau la o experiență de rang înalt la acest han și ajungeau să facă economii drastice pentru doar o seară în acest loc. Oamenii de rând, care nu aveau posibilităţi să intre, se mulţumeau să privească de la distanţă.

Pe vremea comuniştilor era unul dintre cele mai căutate restaurante de pe litoral. Zecile de mese de pe terasă erau încărcate cu halbe de bere şi platouri cu mici, devoraţi de către oamenii muncii. Dupa revolutie drepturile succesorale ale mostenitorilor au fost vandute unui afacerist roman. Nu toti mostenitorii au fost de acord cu suma primita, lucru care a facut ca Hanul sa nu mai prezinte interes pentru proprietari.

Lasă un comentariu