Grup Statuar ,,Pescarii” – Municipiul Constanța

COD LMI: CT-III-m-B-02922
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Statuia ,,Pescarii’’ a fost realizata de catre sculptorul Corneliu Medrea, in anul 1959. Aceasta a fost amplasata in bazinul de pe Faleza Cazinoului, incepand cu anul 1960.

Statuia reprezinta trei pescari care trag navodul incarcat cu peste din apele mari. Greutatea navodului exprimata de pozitia corpului celor trei pescari si a modului in care acestia se chinuie sa scoata la mal prada, poate face trimitere la bogatia piscicola din Marea Neagra.

Cornel Medrea s-a născut în 1888 în comuna Miercurea Sibiului, într-o familie originară din comuna Galda de Jos. După studii liceale la Alba Iulia și la Școala de Arte și Meserii din Zlatna, Medrea urmează Școala de Arte Decorative din Budapesta (intre 1909-1912), unde a lucrat cu sculptorul György Zala. Între anii 1912-1913 a întreprins călătorii în diverse țări europene, vizitând muzeele de arte plastice. Cornel Medrea a practicat toate genurile sculpturii, cultivând forme pline, robuste, având ca ideal simplitatea realității. Portretele, seriile de maternități, evocările istorice (Dragoș Vodă și Zimbrul), reprezentările alegorice (Atlas, Pescarii, Victorie) converg spre manifestarea unei plenitudini, a unui optimism bazat pe afirmarea imaginii umane. Printre cele mai importante lucrări pe care le-a realizat de-a lungul vremii se evidențiază Dragoș Vodă și Zimbrul, Reliefurile de la Mausoleul de la Mărășești, Gheorghe Lazăr din Avrig.

Lasă un comentariu