Grup Statuar ,,Maternitatea” – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Grupul Statuar ,,Maternitatea’’ reprezinta un monument istoric de for public situat in Municipiul Constanta.

Sculptura a fost realizata din piatra artificiala, in anul 1956, de catre sculptorul Corneliu Medrea. Aceasta a fost amplasata abia in anul 1961, intr-un spatiu verde, spre Promenada Mamaia, in zona Hotelului ,,Select’’. Un exemplar realizat din bronz poate fi vazut in cadrul Muzeului de Arta al Romaniei. Exemplarul din bronz a participat la Bienala de la Venetia din anul 1956.

Statuia infatiseaza o femeie care sta asezata si pe pruncul acesteia care se afla intre picioarele ei. Acesta din urma sta ridicat in picioare pentru a ajunge la mama sa sa o pupe. Imaginea pe care ne-o ofera statuia este una de protectie, mama avand una din maini pe mana copilului si una pe piciorul drept al acestuia, lucru ce arata ca el este cuprins total de imbratisarea protectiva a mamei.

Cornel Medrea s-a născut în 1888 în comuna Miercurea Sibiului, într-o familie originară din comuna Galda de Jos. După studii liceale la Alba Iulia și la Școala de Arte și Meserii din Zlatna, Medrea urmează Școala de Arte Decorative din Budapesta (intre 1909-1912), unde a lucrat cu sculptorul György Zala. Între anii 1912-1913 a întreprins călătorii în diverse țări europene, vizitând muzeele de arte plastice. Cornel Medrea a practicat toate genurile sculpturii, cultivând forme pline, robuste, având ca ideal simplitatea realității. Portretele, seriile de maternități, evocările istorice (Dragoș Vodă și Zimbrul), reprezentările alegorice (Atlas, Pescarii, Victorie) converg spre manifestarea unei plenitudini, a unui optimism bazat pe afirmarea imaginii umane. Printre cele mai importante lucrări pe care le-a realizat de-a lungul vremii se evidențiază Dragoș Vodă și Zimbrul, Reliefurile de la Mausoleul de la Mărășești, Gheorghe Lazăr din Avrig.

Lasă un comentariu