Sursa: Primăria Năeni
In timpul exploatarilor zacamintelor de calcar, muncitorii au descoperit anumite grote preistorice, cu o vechime de peste 4000 de ani. Acestea sunt pozitionate sub varful dealului Colarea, într-o zona peisagistică de vis.
Grotele au reprezentat încă din epoca pietrei un adăpost pentru oamenii locului. Pozitionarea lor la o inaltime destul de mare se datoreaza unui principiu militar. Cei care s-au folosit de ele au dorit sa fie inaccesibile inamicilor si animalelor salbatice. Săpate direct în burta dealului, acestea au coloane lăsate pentru susţinere şi guri de aerisire. De obicei, prin gura acestora încăpea doar un om, fiind apoi blocată cu un bolovan.
Se spune că existau mai multe ieşiri ascunde în partea cealaltă a dealului, în peretele stâncos, inaccesibil. Cea mai mare grotă, căreia oamenii îi spun peştera avea o lungime de 40 metri şi acolo se adăposteau oamenii în perioada marilor migraţii, Aici s-au găsit şi dovezi ale locuirii din cele mai vechi timpuri: inscripții rupestre, oseminte, un altar, precum și obiecte și arme preistorice, unelte de silex, cioburi, urme de foc.