Gospodăria Țărănească – Măgirești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Măgirești

Gospodăria Tărănească din comuna Măgirești este o expresie a arhitecturii rurale din zona moldovenească a Văii Tazlăului Sărat, arhitectură care trebuie conservată pentru a dăinui.

Istoria casei este strâns legată de familia Mareș. La 10 septembrie 1900 se năștea  al 5-lea copil  al familiei Catinca și Costache Mareș – un fiu  care preia numele tatălui, Costache. Când avea 10 ani, familia rămâne fără tată, iar tânărul Costache și fratele său Neculai încep cărăușia cu căruța către Bucovina pentru a vinde var, păcură, gaz lampant și a aduce înapoi porumb, grâu și alte alimente necesare familiei.

Cu banii agonisiți, în anul 1926 Costache Mareș (fiul) cumpără teren de la familia Pruteanu și construiește casa. Ulterior s-a căsătorit, a divorțat, s-a căsătorit din nou. Costache Mareș a trăit până în 1999.  A luptat în Al Doilea Război Mondial, perioadă în care casa a fost școală, dispensar și a găzduit un pluton de ostași români. Pereții au auzit plânsete, suspine, râsete și țipete de fericire.

Din punct de vedere arhitectural, casa se încadrează în stilul arhitectural al caselor din zona Văii Tazlăului Sărat. Componenta centrală a gospodăriei ţărăneşti este casa, obiect de arhitectură şi de artă populară. Temelia este realizată din bolovani de râu, sub formă de zidărie uscată sau solidarizaţi între ei cu mortar de argilă (lut). Pereții, din bârne orizontale, îmbinate la jumătate,din lemn, susţin structura acoperişului, cosoroaba, popii, căpriorii. Acoperișul, element plastic major, este în general în 4 ape, mai rar în două, terminat   cu o   streaşină  destul de lată care se descarcă pe stâlpi şi acoperă prispa. Stâlpii care susţin streaşina sunt subţiri, la limita rezistenţei (latura secţiunii cca 12 cm), părând o liniatură în umbra streaşinei. Prispa, elementul prezent la toate casele din zonă, înconjoară casa pe 3 sau chiar 4 laturi, făcând legătura cu exteriorul. Poate avea înălţime mică sau înălţime mai mare, ajungând până la 1,5m

Casa are patru încăperi: salonul (casa cea mare), tinda, odaie de dormit si bucatarie. Salonul (casa cea mare), tinda, odaie de dormit si bucatarie. Temelia este unsa cu pacura pentru a rezista ploilor si este acoperita cu dusumea din lemn de rasinoase. Peretii sunt din busteni din lemn, consolidati in diagonala cu sipci si batuti cu lut in amestec cu paie de grau. Casa are stalpi de pridvor decorati la capatul superior cu motivul coarnelor de cerb si al stelei. Stalpii sunt uniti cu un gardut (parmaclic) din lemn de rasinoase traforat cu mana curenta si portite in fata usilor.Tamplaria (usile si ferestrele) este din lemn de brad, frumos ornamentata, avand ochiuri de sticla mai mari sus si mai mici in partea inferioara.

Ferestrele sunt prezente pe cele 3 laturi . Peretele dinspre miaza noapte nu are deschideri. Feroneria este din alama si otel. Broastele si incuietorile sunt ornamentate. Acoperisul este  în 4 ape,  terminat   cu o   streaşină destul de lată care se descarcă pe stâlpi şi acoperă prispa. initial din sindrila,ulterior inlocuita cu tigla marca “LEU” adusa din Jimbolia.

Primaria Magiresti a hotarat achizitionarea casei si a terenului de 1000 mp in anul 2018 si a trecut la restaurarea cladirii in regim propriu. S–a lucrat cu o echipa de 5 muncitori de diverse calificari timp de aproximativ un an cu mici intermitente, inlocuidu-se parti din dusumeaua de la prispa, parti a doi pereti care erau afectati, tencuiala interioara si exterioara. Pentru finisarea tencuielii s-a folosit lutul mai nisipos in amestec cu balega de cal si varuita cu var din piatra de var cumparata de la cuptoarele  din apropiere si stinsa in groapa de var, cu cel putin 2 luni inainte de a varui. Culoarea este data de amestecul varului cu saneala. Intucat casa era acoperita cu tabla neagra montata pe sindrila si era foarte deteriorata, am fost nevoiti sa o inlaturam si sa o acoperim cu tigla.

Lasă un comentariu