Gospodăria Parascan – Măgirești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Măgirești

Casa Meșterului răzel găzar Alexandru Parascan din Prăjești / Măgirești datează de dinainte de anul 1900. Lemnul pentru construcția sa a fost, tăiat, pregătit și adus în luna ianuarie, pe lună plină, deoarece Alexandru Parascan credea că astfel nu vor intra cariile și alți atacatori în el. Lemnul a fost prelucrat la un fierăstrău care era așezat pe apa Tazlăului, în Coacăz, așa încât lemnul a fost pregătit mai întâi acolo, fasonat, tratat, părți din el conservat în uleiuri fierbinți și adus în Prăjești, pe pământul primit de la tatăl său.

Alexandru Parascan avea o fierărie și dulgherie, motiv pentru care și-a meșterit singur casa de la tălpi (așezate pe pietre masive aduse din apa Tazlăului) până la acoperiș. Tâmplăria ușilor și ferestrelor ascunde și azi secretul îmbinării elementelor, ca și al modului de susținere a ochiurilor de sticlă.

Casa este așezată pe temelii solide, cu prispă înaltă. Intrarea este ademenitoare (făcută și pentru siguranță pe timpul nopții, cu uși duble sculptate și obloane care se ascund în pereți, cu drug de fier fixate noaptea, obloane temeinice, duble, ornamntate). În prima încăpere în care intri se mai află un dulap meșterit tot de Alexandru, ca și elementele care fixează ușile și obloanele. Din prima cameră (folosită de Alexandru meșterul drept atelier de iarnă) se trece în cea din spate, unde se află soba cu cotruțe și prichici larg pe care se încălzeau copiii iarna, de aici se ajungea în chiler (o magazie pentru produse pentru iarnă), în pod, unde se depozita știuleții de porumb, pentru uscare ca și carnea și slănina și cârnații porcilor pentru a se afuma, la Crăciun.

Grajdul avea și are cinci spații și e situat spre Nord, pentru a proteja gospodăria de crivăț iarna . Prima încăpere era pentru porci, următoarea pentru oi, a treia pentru boi și vacă, a patra era un Șopru, și al cincilea era Hambarul, pentru depozitarea cerealelor mai târziu, întâi adăpostea sculele de lemnărie și dulgherie ale meșterului Alexandru Parascan: sfredele, gealăie, ragile, fușalăi, stative ș.a.m.d. A fost restaurat în anul 2022 și e pregătit pentru a fi dotat cu cele necesare pentru a face parte din Complexul Cultural-Muzeal al Răzeșilor Găzari. Acoperișul din draniță a fost restaurat în modelul original „Coada rândunicii”.

Au mai existau încă trei construcții: fierăria, bucătăria de vară , Fânăria și un hangar mare pentru a adaposti hrana animalelor.

Pe locul fânăriei s-a construit în anul 2015 clădirea care adăpostește Muzeul Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat. Restul Gospodăriei va fi integrat Complexului Cultural-Muzeal dedicat Răzeșilor.

Lasă un comentariu