Sursa: Călător prin România
Geamia Hunkiar, ctitorită de sultanul Abdulaziz (1830 – 1876) și dată în folosință în anul 1869, este poziționată în zona centrală a vechiului oraș Constanța, Bulevardul Tomis 41, Constanța 900178. Mai este cunoscută și sub numele de Aziziye.
Filele istoriei ne povestesc ca, la inceputul secolului al XIX-lea, Constanta, care ocupa atunci doar zona peninsulara (actuala zona istorica, de la Cazino pana aproape de Muzeul de Arta Populara), era marginita de un zid de aparare cu bastion construit de turcii care stapaneau Dobrogea la acea vreme. Acest zid de aparare a fost distrus intre anii 1828 – 1829, din el ramanand doar un morman de pietre albe. Din acele ramasite a fost inaltata in anul 1867 frumoasa geamie Hunchiar, al carei nume inseamna in limba turca „guvernator”. Construcția este făcută din piatră cioplită de meșterii pietrari turci, iar zidurile au o grosime de 85 cm. Arhitectura corpului geamiei este una simplă în stil otoman cu acoperiș din olane în patru ape.
Avand o arhitectura specifica stilului maur, Geamia Hunchiar este un edificiu simplu, alcatuit dintr-un corp principal de forma patrata, care adaposteste sala de rugaciuni, si un minaret inalt de 24 de metri, prevazut in partea superioara cu un cerdac. Din minaret, care este echivalent cu clopotnita bisericilor crestine, se face chemarea la rugaciune. In trecut, imamul, preotul, musulman, urca de 5 ori pe zi in varful minaretului pentru a anunta credinciosii, in limba araba, ca a sosit vremea rugaciunii. Si astazi se poate auzi chemarea imamului, rostita in limba araba, din minaretul geamiei Hunchiar. Singura diferenta este ca imamul nu mai urca in cerdacul minaretului, ci se foloseste de difuzoare pentru a raspandi in vazduh chemarea la rugaciune.
In interior, geamia Hunchiar este prevazuta cu o sala simpla, de forma patrata unde credinciosii se roaga. Podeaua este acoperita in totalitate de covoare persane foarte frumoase, iar peretii sunt lipsiti de picturi care sa redea scene religioase. Singurele obiecte care infrumuseteaza peretii geamiei sunt cateva tablouri in care sunt scrise cu litere arabe versete din cartea sfanta, Coran. Principalul element de cult din interiorul geamiei este mihrabul, locul de unde imamul oficiaza slujbele religioase. Acest altar, daca putem sa-l numim asa, reprezinta o „nisa” in perete si este imbracat intr-o faianta speciala, adusa din Turcia si inscriptionata cu versete din Coran. Dinaintea mihrabului este asezat un covor persan rosu, lucrat manual, daruit in 2001 de presedintele Turciei. De retinut este faptul ca mihrabul este orientat intotdeauna catre orasul sfant al musulmanilor, Mecca. In dreapta mihrabului se afla minbarul, locul din care imamul predica in zilele de vineri si in zilele de sarbatoare. Minbarul reprezinta calea lui Allah si apare sub forma unui balcon de lemn cu trepte. Numarul scarilor este intotdeauna impar si variaza in functie de marimea lacasului de cult.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial geamia Hunchiar a fost serios avariata, fapt care a dus la inchiderea sa. Lacasul de cult a ramas in acest stadiu pana in 1990 cand reprezentantii cultului musulman s-au ocupat de renovarea sa. Inca mai pot fi observate bucatile de piatra alba care au alcatuit zidul de aparare al Constantei.