Sursa: Călător prin România
Gara din Zimnicea se alatura celor de pe ruta Alexandria si Tiganesti, dar este doar umbra celei care a fost candva. Spre deosebire de gara din Alexandria (inaugurata in anul 1895), gara Zimnicea a fost construita din caramizi rosii de catre nemti si inaugurata in anul 1901. Desi gara a fost inaugurata in 1901, linia de cale ferata are o istorie de pe vremea Razboiului de Independenta (1877) si facea legatura intre Zimnicea si Fratesti. Aceasta reprezenta o linie militara care a fost desfiintata imediat in 1878. Tot micile legende ne spun ca aceasta linie ar fi legat Giurgiu de Zimnicea. In prezent acea linie a disparut.
Niciun tren nu mai trece pe aici de cel putin 10 ani, dar inainte era tranzitata zilnic de foarte multi oameni si facea legatura cu alte doua gari incarcate de istorie: Gara Alexandria si Gara Tiganesti. In trecut, inainte de intoarcerea regiunilor istorice in Romania Mare, zona aceasta era zona de granita si existau sicane de ambele parti. In perioada Primului Razboi Mondial, trupele Imperiului German au trecut Dunarea pe la Zimnicea si au folosit infrastructura de aici pentru a ajunge pe frontul romanesc din Muntenia, lucru care a dus la infrangerea armatei romane. In prezent, gara este abandonata, dovada fiind acoperisul cazut in anumite parti si geamurile sparte.
Inconjurand gara putem observa o placuta comemorativa care se incapataneaza sa tina vie memoria ostasilor romani cazuti in aceasta statie, in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Pe aceasta scrie urmatoarele:
,,Aici au cazut eroic in ziua de 25 august 1944, in lupta pentru eliberarea patriei de sub dominatia fascista 8 ostasi romani din garnizoana Zimnicea”
Pentru a intelege de ce exista acea placa acolo, trebuie sa ne intoarcem in istoria Romaniei. Pe 23 august 1944 Generalul Antonescu este arestat de catre un grup de soldati, la ordinul lui Mihai I, in cancelaria de timbre a Regelui Carol din Palatul Regal din Bucuresti si predat ulterior armatei sovietice pentru judecata. Arestarea generalului a insemnat intoarcerea armelor impotriva armatei germane cu care eram aliati pana la acea data. Ziua de 24 august este o zi incarcata cu manevre militare romanesti, germane si rusesti, dar si o mare nedumerire din partea celor doua armate nu de mult aliate. In ziua de 25 august, trupe germane aflate in retragere spre Germania ataca Gara Zimnicea care era aparata de garnizoana din acest oras. Militarii nostri au luptat eroic si au respins atacurile trupelor germane, dar cu pierderi de vieti omenesti. Peronul garii a fost patat cu sangele a 8 eroi romani.