Fântâna Secretă – Corabia

COD LMI:OT-I-s-B-08493
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Orașului Corabia (text) și Călător prin România (foto)

Obiectivul a fost descoperit în anul 1958 și este atât de bine construit încât la momentul descoperirii, aceasta era aproape intact. Fântâna a fost construită odată cu refacerea fortificaţiei, în secolul al VI-lea d.Hr., în timpul împăratului Iustinian. În acea perioadă, aprovizionarea cu apă a cetăţii era dificilă, în contextul atacurilor migratorilor şi a faptului că aşezarea civilă nu mai exista. O altă problemă o constituia faptul că în interiorul cetăţii nu se putea săpa o fântână pentru că terenul se surpa. De aceea, a fost găsită soluţia captării unui izvor din afara cetăţii. Fântâna a fost creată cu scopul de a permite aprovizionarea cu apă în timpul asediilor fără a fi necesar ca locuitorii să iasă din cetate.

Din punct de vedere architectural, fântâna secretă se compune din puţul propriu-zis căptuşit cu cărămidă, în formă de turn de aproximativ 1-1,30 metri şi coridorul de acces, lung de 26 de metri, ce coboară în pantă până la izvor, în plan înclinat, vreo 18 metri. Acoperişul fântânii are forma unei piramide, fapt ce este considerat neîntâmplător, iar printr-o nişă este captat surplusul de apă ce permite menţinerea unui nivel constant al apei.

Este unicată în lumea romană prin felul ei de construcţie, prin acoperişul în formă de piramidă şi prin coridorul de acces care, practic, ocoleşte partea de sud, sud-vest şi partea de vest a fântânii şi după aceea urcă în plan înclinat spre nord până în incinta cetăţii. Planul acesta elicoidal avea rolul de a uşura coborârea spre fântână

Unele legende spun că fântâna este aducătoare de noroc și are puteri nemărginite, mai ales asupra celor îndrăgostiți. Astfel, se spune că aceste ape reușesc să îi aducă înapoi împreună pe cei ce s-au despărțit și să le ofere un parcurs mult mai armonios împreună. Pentru aceasta, o mulțime de tineri din zonă și nu numai vin frecvent la fântâna secretă de la Sucidava pentru a bea din apa „iubirii” și pentru a își pune câte o dorință.

Un comentariu la „Fântâna Secretă – Corabia”

Lasă un comentariu