Fântâna G. Em. Lahovary – Piața Națiunilor Unite

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Fantana Lahovary a fost realiata de catre sculptorul Carol Storck, fiind comandata de printesa Zoe Sutu in 1903, in onoarea lui George Em. Lahovary. Aceasta a fost ridicata in fata Salii de Tir si Gimnastica si reprezinta o combinatie de monument cu fantana. Aceasta are o inscriptie in partea de jos, daltuita:

,,Donatiune facuta de principesa Zoe Soutzu in memoria lui George Emanuel Lahovay.’’

George Emanuel Lahovary era fratele omului politic Alexandru N. Lahovary. Acesta era, pe langa statutul de politician, si un ziarist foarte controversat. Controversele au inceput in 1897, atunci cand a scris in ziarele ,,L’independence Roumaine’’ si ,,Epoca’’ articole in care il ataca pe Nicolae Filipescu, atacuri asupra politicii acestuia, in care il acuza de apropiere fata de liberali si duplicitate.

La randul sau Nicolae Filipescu i-a cerut in nenumarate randuri lui Lahovary sa inceteze atacurile, lucru care nu s-a intamplat. Filipescu, considerandu-si onoarea lezata, l-a provocat pe Lahovary la duel. Prietenii celor doi s-au rugat de ei sa inceteze, iar pe Lahovary l-au rugat sa isi ceara scue. Filipescu nu a acceptat scuzele, iar duelul a fost iminent. Arma aleasa a fost spada, iar locul ,,Sala de Tir si Gimnastica’’. Amandoi erau descendenti ai familiilor vechi boieresti, dregatori in ale armelor si buni spadasini.

Lupta, insa, nu a durat mult deoarece Nicolae Filipescu i-a aplicat o lovitura nepermisa si puternica, lucru care incalca ,,Codul Duelistilor’’. Lahovary a murit in cateva minute. In mod normal, Filipescu trebuia condamnat la inchisoare pentru omor, insa nu a fost asa deoarece regele Carol I l-a gratiat.

Monumentul s-a aflat, initial, in locul in care cei doi s-au duelat. Sala de Tir si Gimnastica a fost transformata, ulterior, in Teatrul Regina Maria care a fost demolat in 1986. Statuia a fost demontata si depozitata, iar la sfarsitul anilor 1990 a fost instalata in Piata Natiunilor Unite. S-a incercat mutarea ei la locul unde fusese odinioara, insa a fost imposibil, data fiind constructia cladirilor gemene care poarta denumirea de ,,Gemenii Sitraco’’. Locul de constructive al blocurilor este la cativa pasi de fantana-statuie. Unul dintre ,,gemeni’’ (cel din dreapta, de langa Dambovita) este si locul in care cei doi s-au duelat.

Lasă un comentariu